Castelul Dracula, identificat de o expediție organizată de gălățeanul Radu Oprea

Distribuie articolul

Locația reală a castelului Dracula, așa cum a fost documentată și imaginată de Bram Stoker, a fost marcată oficial duminică de o expediție condusă în munții Călimani de stră-strănepotul autorului și gălățeanul Radu Oprea.

Acesta din urmă a fost organizatorul evenimentului ce s-a bucurat de sprijin local atât din partea mediului de afaceri cât și din partea conducerii Parcului Național Călimani. Identificarea a fost posibilă în urma descoperirii recente a unor notițe făcute de Bram Stoker, în care erau trecute câteva coordonate și date referitoare la geografia locului. Pe baza acestora, expediția a pornit duminică, de la Casa Răzeșului, din comuna Panaci (județul Suceava), spre Parcul Național Călimani, în zona Vârful Izvorul (2.033 de metri) Aici a fost amplasată o plachetă omagială ce marchează faptul că „acest loc a fost ales de autorul irlandez Bram Stoker (1847 – 1912) pentru amplasarea Catelului Dracula din romanul Dracula (1897)”

”Vrem să atragem turiștii străini la noi în țară folosind acest brand de-facto al României și să le arătăm apoi și alte lucruri, pe lângă povestea lui Dracula. Vrem să diferențiem latura fictivă a romanului de cea istorică”, a declarat Radu Oprea.

„Echipa a montat o plachetă comemorativă pe Vârful Izvorul, ca o recunoaștere a acestui loc important atât pentru romanul Dracula, cât și pentru toți cei pasionați de tematica Dracula. Bram Stoker și-a notat coordonatele Castelului Dracula după latitudine și longitudine, împreună cu nume de sate și râuri care duc spre Vârful Izvorul din Munții Călimani. Deși Bram nu a vizitat niciodată România, cercetările sale pentru scrierea romanului Dracula au fost complete și detaliate, studiind cu mare atenție hărți și cărți la Biblioteca din Londra”, a spus Dacre Stoker, stră-strănepotul autorului.

„Ne dorim amenajarea unui traseu tematic cu tema Dracula, un traseu tematic care să ajungă în zona în care am montat placheta, un traseu tematic cum este cel al celor 12 apostoli. Ne dorim un turism responsabil în zona ariei protejate”, a spus Basarab Bîrlădeanu, directorul Parcului Național Călimani.

”Pentru turismul local această nouă locație este o gură de oxigen mare de tot. Vrem să gândim un traseu și să aducem turiștii cu o caleașcă până la baza muntelui apoi să-i suim călare până în acest loc”, susține Liviu Bazarcă, proprietarul Casei Răzeșului, unul dintre cei mai importanți antreprenori din zonă.

În spiritul evenimentului, la Casa Răzeșului a fost pregătit un meniu special, cu rețete care se regăsesc în romanul Dracula. Expediția a fost realizată într-un parteneriat în care s-a implicat Radu Oprea, reprezentant al Fundației Bram Stoker în Romania, Dacre Stoker, stră-strănepotul autorului, Casa Răzeșului și Parcul Național Călimani.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns