Saga alegerilor încheiată: Marian Barbu, noul rector al UDJ Galați

Distribuie articolul

După o perioadă lungă de agitație și incertitudine, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a încheiat saga alegerilor pentru rector, cu rezultatele anunțate astăzi. Marian Barbu a triumfat în mod categoric în fața contracandidatului său, Cătălin Fetecău, câștigând un sprijin solid din partea comunității academice și obținând, astfel, un mandat de 5 ani.

Marian Barbu a obținut 463 de voturi, reprezentând 70.15% din voturile exprimate, în timp ce Cătălin Fetecău a primit doar 166 de voturi, adică 25.15%. Cu toate acestea, 31 de voturi au fost anulate, fie din motive de vot dublu, fie din alte motive, reprezentând aproximativ 4.7% din totalul voturilor exprimate.

Comunitatea academică și-a arătat clar dorința puternică de a-și alege conducerea, prezența la vot fiind semnificativă (660 de voturi exprimate). Este clar că situația a fost complicată, mai ales că fostul rector, Puiu Lucian Georgescu, a renunțat la alegeri într-un mod controversat și nu a fost confirmat de minister din primele alegeri. Mai mult, reamintim că Georgescu a contestat atât Ministerul Educației, cât și universitatea în instanță, ceea ce a creat incertitudini cu privire la desfășurarea alegerilor repetate.

În ciuda acestor obstacole, Marian Barbu intră acum în funcția de rector cu sprijinul clar al comunității academice pentru a conduce universitatea către stabilitate și progres. Este ceea ce s-a presupus, având în vedere că în primul tur al acestor alegeri, el a obținut cel mai mare număr de voturi, pe lângă contracandidații săi. În schimb, Cătălin Fetecău, deși a fost un puternic contracandidat al lui Georgescu în primele alegeri, a fost înfrânt devastator în aceste alegeri.

În continuare, procesul electoral va continua cu afișarea rezultatelor pentru turul II, urmată de posibile contestații care vor fi soluționate până pe data de 29 aprilie. Ulterior, pe data de 30 aprilie, va avea loc ședința Senatului pentru validarea rezultatelor alegerilor, iar confirmarea finală va fi obținută de la Ministerul Educației.

Odată ce rectorul va fi confirmat de minister, urmează desemnarea prorectorilor, iar mai târziu, în perioada 30 mai – 31 mai, va începe procesul de depunere a candidaturilor pentru funcția de decan.


Distribuie articolul

You May Also Like