Direcția Sanitar-Veterinară și de Siguranță Alimentară Galați ne asigură, într-o primă etapă că, în acest moment, carnea de pui și ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori. Cel puțin, la nivel european. Cinci tematici de control al siguranței produselor avicole sunt acoperite permanent de inspectorii DSVSA, în baza legislației europene din domeniu, transpusă în legislația românească.
Rezultatele analizelor efectuate recent de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) atestă că producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare, după cum susțin reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Rezultatele celor peste 3.200 de probe prelevate din carne de pasăre și din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri, date publicității prin Raportul EFSA din data de 26 februarie 2024, reconfirmă faptul că românii au acces la ouă și carne de pasăre sigure, produse de producătorii români, precizează UCPR într-un comunicat. De altfel, toți membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), producători de carne de pasăre și ouă consum din România, respectă cu strictețe legislația în vigoare, fiind monitorizați permanent de ANSVSA.
„Rezultatele analizelor au arătat că, din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre și 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri, nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, după cum a declarat președintele UCPR, Ilie Van.
Programul de control al siguranței produselor avicole are la bază legislația europeană în domeniu. Astfel, pentru interzicerea utilizării hormonilor în creșterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislația românească prin Ordinul ANSVSA 199/2006, cu modificările și completările ulterioare; pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003; pentru depistarea substanțelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010; pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2005; pentru depistarea diferiților contaminanți și micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006