Prin vecini bugetul județean la sport e mumă, la noi rămâne ciumă

Distribuie articolul

Pe motiv că nu există un regulament, Consiliul Județului Galați oferă 0 (zero) lei tuturor cluburile locale. Asta în vreme ce alte județe alocă milioane sau pregătesc chiar cluburi patronate de instituția județeană.

În acest an, CJ Galați va avea cel mai mare buget din istorie: 388 milioane de lei, cu 133 de milioane mai mult decât în 2017. Din păcate, creșterea de peste 50% nu se datorează competenței președintelui Costel Fotea, deoarece din venituri proprii abia dacă s-ar strânge 61 milioane de lei, ci din sumele defalcate la nivel naţional din impozitul pe venit și din TVA.

Acest tsunami financiar nu inundă însă toate domeniile. Ba, mai rău, există unul care rămâne total uscat: sportul. Scuza PSD: lipsa unui regulament. Asta în vreme ce alte județe pregătesc sume destul de generoase, cum ar fi 3 milioane de lei (Sălaj), 1 milion de lei (Brașov) sau 300.000 de lei, în Mureș. Aici, de exemplu, sunt eligibile ”cluburile sportive şi asociaţiile pe ramură de sport judeţene, care desfăşoară activităţi nonprofit în acest domeniu, menite să sprijine realizarea unor obiective de interes public general, regional sau local, precum şi persoanele fizice din judeţul Mureş, care iniţiază şi organizează programe şi acţiuni sportive de utilitate publică”. Tot ei fac trimitere și la baza legală, respectiv la Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare și la Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Sport Nr.130/2006, privind finanţarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi a asociaţiilor pe ramură de sport judeţene şi ale municipiului Bucureşti, cu modificările ulterioare.

Până și vecinii noștri bagă mâna mai mult sau mai puțin adânc în buzunar: în 2018, CJ Brăila a decis să aloce pentru sprijinirea sportului 2,7 milioane de lei, într-o primă etapă, din care 2 milioane doar pentru handbal. Vecinii noștri din Vaslui nu și-au definitivat încă bugetul dar anul trecut au dat și ei, din toată sărăcia, 100.000 de lei către șase cluburi sportive: pentru organizarea Cupei Moldovei la taekwon-do ITF, pentru un club de șah dar și pentru pentru sprijinirea handbalului sau gimnasticii în rândul tinerilor; 10.000 de lei a primit, de exemplu, Filiala Vaslui a Asociației Nevăzătorilor din România pentru finanțarea proiectului ”Dezvoltarea sportivă, socializarea și integrarea socială a persoanelor cu handicap vizual”.

Mai mult, în Bistrița – Năsăud instituția statului a pregătit un proiect de hotărâre privind înfiinţarea unui club nou, dar cu nume vechi: Gloria Bistriţa 2018, aflat în subordinea Consiliului Judeţean și bugetat anual de acesta.

„Scopul clubului sportiv va fi organizarea şi administrarea de activităţi sportive, pentru comunitate, inclusiv a activităţilor de performanţă, selecţie, pregătire şi participare la competiţii interne şi internaţionale”, se arată în proiectul de hotărâre.

Pentru a nu se mai plânge și pe viitor că nu știu cum să procedeze, punem la dispoziția șefilor CJ Galați ”Ghidul privind accesarea finanţărilor nerambursabile din fonduri publice pentru proiecte sportive în judeţul Sibiu în anul 2018”. Pot lua notițe de la Manuela Cîmpean, președintele de acolo.

http://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2017/12/ghid-2018.pdf


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns