Video/ Incredibil: o gară din județul Galați arată ca în filmele apocaliptice

Distribuie articolul

O clădire din județul Galați ar putea fi folosită de regizorii de la Hollywood pentru scenele din filmele sf/horror despre sfârșitul lumii. Este vorba despre gara Frumușița care a ajuns o ruină gata să se prăbușească. Culmea, gara din comuna gălățeană este pe lista monumentelor istorice.

Deși arată suprarealist, gara aflată în proprietatea CFR încă mai este folosită. Acolo, opresc trenurile companiei private care fac legătura între Galați și Bârlad. Trenurile CFR nu mai trec de peste 10 ani prin zonă, iar clădirea a fost abandonată de compania națională feroviară. Asta i-ar putea costa scump pe cei de CFR deoarece clădirea este monument istoric iar legea prevede amenzi usturătoare pentru nerespectarea de către proprietar a unor obligații privind conservarea și reparațiile.

„Noi am efectuat anul trecut un control împreună cu reprezentanţii Regionalei CFR Galaţi. Aceştia au invocat faptul că linia ferată nu mai prezintă niciun interes pentru ei, fiind închiriată transportatorilor privaţi iar gările, de asemenea, au fost abandonate. Având statut de monument istoric, li s-a impus să respecte obligaţiile din Legea 422/2001 şi li s-a stabilit o serie de măsuri cu termene. În cazul în care nu vor fi respectate vor fi sancţionaţi cu amenzi între 5.000 lei şi 10.000 de lei”, a declarat Marius Mitrof, consilierul Direcției de Cultură Galați.

Concret, CFR trebue să îngrădească zona, să repare acoperișul și să găsească soluții pentru restaurarea gării Frumușița. În prezent, clădirea și anexele sunt izolate cu un gard dar clădirea rămâne o ruină: grinzile metalice, tâmplăria și dușumelele de lemn au dispărut fiind furate în timp, iar acoperișul a căzut. Pentru a scăpa de clădire, în urmă cu opt ani compania CFR a cerut declasarea imobilului și anexelor prin ștergerea acestora de pe lista clădirilor monumentelor istorice. Demersul a fost respins de mai multe ori de Comisia naţională a monumentelor istorice și de Curtea de Apel Galați și, de abia la finalul anului trecut, Direcția de Cultură a acceptat, de principiu, solicitarea companiei feroviare.

Clădirea de la Frumușița a trecut prin două războaie dar a fost învinsă în timp de pace. Clădirea a fost construită în anul 1895 și a fost reabilitată în 1949, după ce fusese distrusă parțial de bombardamente, în timpul războiului mondial. După revoluție, în 1992, construcția a fost declarată clădire de patrimoniu și a fost trecută pe lista monumentelor istorice din România.

VEZI VIDEO AICI


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns