Se umflă apele: Dunărea a depăşit cota de atenţie la Galaţi

Distribuie articolul

Previziunile specialiștilor s-au adeverit: în weekend, la Galați, nivelul Dunării a depășit cota de atenție. Conform cifrelor oficiale, duminică, 25 martie, cota a fost de 563 de cm, cu 3 centimetri peste cota de atenţie și în creştere cu 8 centimetri în comparație cu ziua precedentă. Autoritățile au luat deja primele măsuri: i-au verificat pe agenții economici de pe malul fluviului și au introdus restricții de circulație pe Dunăre.

La Galați, fluviul are un debit de aproximativ 11.100 mc/s, aproape dublu faţă de media multianuală a lunii martie. De aceea, autorităţile au introdus reguli noi de circulație. Navigatorii sunt obligaţi să circule cu viteză redusă pe sectorul românesc al Dunării pentru a nu produce valuri care ar putea lovi malurile şi construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. De asemenea, vapoarele aflate la mal sunt verificate astfel încât legăturile cu țărmul să fie bine realizate iar la bord să se asigure serviciul de gardă.

Inspecții se fac și la societățile economice care se află pe malul Dunării.

„Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați monitorizează cu atenție evoluția creșterii cotelor apelor Dunării și a afluenților din zona de competență, adică Prut și Siret. Echipe de control din cadrul inspecției de prevenire au făcut verificări la agenții economici riverani fluviului. Au fost verificate pregătirea și luarea măsurilor de apărare împotriva inundațiilor, conform planurilor proprii, și dotarea cu materiale de primă intervenție, saci, nisip, folii. Se fac în continuare controale”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță.

Specialiștii spun că nivelul apei va continua să crească și se va apropia de cota de inundaţii stabilită la 600 cm.


Distribuie articolul

You May Also Like