Ultima zi din starea de urgență. Află AICI ce urmează

Distribuie articolul

Joi, 14 mai este ultima zi din starea de urgență instituită de Guvern din cauza epidemiei de COVID-19. Președintele României a anunțat că după starea de urgență va intra în vigoare starea de alertă. Din cauza luptelor parlamentare între putere și opoziție, starea de alertă va fi instituită cu trei zile întârziere, începând de luni, 18 mai.

Practic, în weekendul care urmează se va reveni la situația de dinainte de 16 marti când au fost anunțate primele ordonanțe militare. Timp de trei zile nici o restricție nu va mai fi în vigoare. De luni, însă, va fi instituită starea de alertă care presupune o serie de noi măsuri.

Parlamentul a modificat proiectul Guvernului privind starea de alertă și a stabilit regulile care vor fi aplicate în perioada următoare. Conform actului normativ aprobat miercuri de deputați, în perioada stării de alertă, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de evenimente publice, precum concertele, mitingurile sau procesiunile. Cetățenii trebuie să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun, iar cei care nu respectă prevederea pof fi sancționați cu amenzi cuprinse între 500 de lei și  2.500 de lei.

Spre deosebire de proiectul guvernamental, deputații au stabilit că în perioada stării de alertă pot fi deschise „mall-urile mici și terasele”. Totuși, ideea a fost aspru criticată de epidemiologi care consideră că în aceste spații există un risc crescut privind propagarea virusului. De aceea, este posibil ca în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență să se decidă amânarea aplicării acestei prevederi.


Distribuie articolul

You May Also Like