A început școala. Măsuri speciale au fost luate din cauza epidemiei

Distribuie articolul


A început anul școlar. Începând de astăzi (14 septembrie), elevii revin la cursuri. Multe lucruri se petrec în premieră. Este o situație specială provocată de epidemia de Covid 19.


Conform programului stabilit de Ministerul Educației, școala începe pe 14 septembrie și se încheie anul viitor, pe 18 iunie. Anul școlar este împărțit în două semestre, iar elevii vor avea vacanțe de Crăciun, de Paște și o vacanță intersemestrială. Ca element de noutate, în semestrul al II-lea vacanța de primăvară va ține cont de Sărbătorile Pascale și va fi împărțită în două părți.


Anul școlar 2020-2021 se desfășoară în condiții speciale din cauza epidemiei de coronavirus. Autoritățile au elaborat trei scenarii, în funcție de evoluție cazurilor de coronavirus.

Scenariul verde presupune că toți elevii merg la cursuri.

Scenariul galben este unul hibrid, în care o parte din elevi vin la cursuri, iar alţii participă la cele online.

Scenariul roșu presupune ca elevii să urmeze cursurile numai online.

În scenariul în care elevii și profesorii merg la școală, purtarea măștii de protecție în sălile de clasă este obligatorie. În prima zi de școală, nu au fost organizate festivități, iar părinții și bunicii nu au avut voie să-i însoțească pe copii decât până la poarta unității de învățământ.


Cele mai multe școli din județul Galați încep cursurile în mod tradițional, cu toți copiii la școală. Bineînțeles, în interior au fost luate măsuri drastice de igienă și de păstrare a distanței între persoane. Sunt însă și numeroase școli și grădinițe care au optat pentru sistemul hibrid. Patru unități, Liceul Anghel Saligny, Liceul particular Marin Coman, Grădinița cu program săptămânal nr. 32, toate din Galați, și Școala Gimnazială Specială Constantin Păunescu din Tecuci, fac doar cursuri online deoarece în interiorul instituțiilor au apărut cazuri de infectare cu virusul SARS Cov 2.


Decizia privind modul în care sunt reluate cursurile școlare a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați. Conform statisticilor, în judeţul Galaţi sunt 247 de unităţi de învăţământ care încep cursurile cu toți elevii în clasă, iar 149 de unități au optat pentru sistemul hibrid. Parțial la școală, parțial online învață numeroși copii din școli și grădinițe din orașul Galați. Pe listă sunt cele mai multe licee, cu excepția Seminarului Teologic și a Liceului Teoretic Dunărea.


Situația se poate schimba oricând, în funcție de evoluția epidemiei. Conform legislaţiei, din două în două săptămâni specialiștii Direcției de Sănătate Publică calculează numărul cazurilor de îmbolnăvire, comunică rezultatele Inspectoratului Şcolar și şcolilor, iar directorii împreună cu profesorii și părinții decid un plan.

Ulterior, documentul trebuie să fie aprobat de Inspectoratul școlar, de DSP şi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.


Distribuie articolul

You May Also Like