Sondaj USR: Dan Barna nu prinde al doilea tur

Distribuie articolul

Un sondaj intern comandat de USR, cu trei săptămâni înainte de alegeri, îl prezintă pe candidatul propriu la alegerile prezidențiale pe cea de-a treia poziție, după Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Diferența dintre Barna și liderul PSD este de cinci procente. Conform Hotnews, cercetarea sociologică a fost făcută la comanda Uniunii Salvați România pe un eșantion de 2.000 de persoane, în perioada 15-23 octombrie. Se poate astfel realiza o comparație ușoară cu precedentul sondaj, din perioada 3-24 septembrie. Cu trei săptămâni înaintea scrutinului, respondenții l-au creditat pe prima poziție pe Klaus Iohannis – PNL cu 39% (în scădere cu 1,5% față de sondajul anterior), urmat de Viorica Dăncilă – PSD 23,4% (față de 21,4%), Dan Barna – USR-PLUS 18,5% (față de 19,7%), Mircea Diaconu ALDE – Pro Romania 8% (față de 7,6%), Kelemen Hunor – UDMR 3,9% (3,1%) și Toader Paleologu – PMP cu 3,8% (față de 3,5%).

În cazul în care ar intra totuși în al doilea tur, potrivit sondajului, Dan Barna a redus diferența dintre el și Iohannis și a recuperat aproape șapte procente față de măsurătoarea anterioară. Chiar și așa, actualul președinte păstrează 39,8% din preferințe, față de 24% – Barna. Singura reacție politică importantă referitoare la acest sondaj ”scăpat în presă” a venit din partea liderului PMP, Eugen Tomac. Previzibil, a prezentat și el un alt sondaj, bazat pe ”o cercetare sociologică solidă şi profesionistă” şi în care Barna are 13%, iar candidatul PMP este pe locul al patrulea, cu 8%.

”Ultima dezinformare grosolană vine din partea celor care se prezintă drept oameni care fac altfel de politica şi, în încercarea de a-şi linişti susţinătorii, au strecurat în presă un presupus sondaj prin care deformează în stil PSD. Este păcat ca aceste practici ticăloase se lipesc şi de cei care au venit cu mesajul „noi suntem altfel şi nu vă minţim”. Îi provoc pe cei din USR-PLUS azi, la 30 de ani de la revoluţie, să publice integral sondajul „scăpat” în presă, din care rezultă că Dan Barna are peste 18%, iar Theodor Paleologu are o intenţie de vot mai mică decât Hunor”, scrie Tomac pe Facebook.


Distribuie articolul

You May Also Like