Reacție a Companiei de Drumuri după protestul șoferilor gălățeni: drumurile naționale din județul Galați sunt mai bune decât șoselele din restul Moldovei!

Distribuie articolul

Nu este o glumă, ci reacția oficială a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași după protestul de duminică al șoferilor gălățeni. Ca să nu fie interpretări, vă oferim finalul comunicatului de presă sosit marți, 12 septembrie.

„Dintr-o analiză obiectivă a importanţei acordate drumurilor naţionale din judeţul Galaţi se poate constata că aici sunt rezultate net superioare celorlalte judeţe din Moldova, ceea ce demonstrează sprijinul de care s-a bucurat în ultimii cinci ani din partea conducerii Guvernului României, a Ministerului Transporturilor, C.N.A.I.R. S.A. şi în consecinţă şi a D.R.D.P. Iaşi”, se arată într-un comunicat al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași.

În ceea ce privește drumul care a provocat protestul de zilele trecute, acesta nu va fi modernizat prea curând. Reprezentanții D.R.D.P. Iaşi spun că societatea are alte priorități și nu poate aloca sume importante pentru reabilitarea DN24D.

„Având în vedere elementele geometrice ale drumului, clasa tehnică, precum şi zestrea precară existentă pe DN 24D, pentru a atinge parametrii unui drum naţional ar fi necesară modernizarea acestuia, ceea ce ar presupune alocarea unor fonduri însemnate, în detrimentul altor lucrări prioritare la nivel judeţean şi naţional”, se spune în comunicatul D.R.D.P. Iaşi.

În următorii ani, drumul în discuție va fi doar peticit.

„Pentru anul 2018, au fost demarate activităţile de încheiere a unui nou contract subsecvent, în care sunt prevăzute turnări de covoare asfaltice, pe DN 24D, pe un sector de 20 km, în special în zonele cu denivelări şi făgaşe. De asemenea, pe lângă proiectul amintit, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi pregăteşte şi Programul lucrărilor ce vor fi executate în perioada 2018-2020. În acest sens, pentru 210 km de drumuri naţionale din judeţul Galaţi, este în lucru o procedură de achiziţie unde sunt prevăzute lucrări de aşternere covoare, tratamente bituminoase şi şlamuri bituminoase. Avem convingerea că şi acest program va fi realizat la maxim, aşa cum a fost realizat şi programul aprobat pentru perioada 2015 – 2017”, anunță reprezentanții D.R.D.P. Iaşi.

Compania de drumuri recunoaște că de la preluarea șoselei de la Consiliul Județean (anul 2009) pe DN24D nu s-au executat lucrări de întreţinere periodică, ci numai lucrări de plombări gropi. De asemenea, reprezentanții D.R.D.P. Iaşi recunosc faptul că DN24D nu îndeplinește condițiile pentru a fi drum național.

„În procesul verbal de constatare şi identificare nr. 2467/24.02.2008 s-a menţionat că partea carosabilă are degradări importante de tipul gropi, crăpături şi fisuri, pelade şi burduşiri, ceea ce-l făcea incompatibil cu clasificarea de DRUM NAŢIONAL”, precizează specialiștii companiei.

Zeci de șoferi au protestat duminică, 10 septembrie, pe DN24D. 30 de mașini au mers în coloană cu viteză redusă pe sectorul de drum cuprins între Pădurea Gârboavele și releul de la Băleni. Șoferii spun că starea șoselei este deplorabilă ceea ce-i pune în pericol pe cei care o folosesc. De asemenea, șoferii se plâng că în zonă nu există stații de carburanți și indicatoare rutiere moderne.


Distribuie articolul

You May Also Like