Încă orbecăim prin zona covidală…

Distribuie articolul

Suntem tot pe vârful acestui val pandemic, chiar dacă unele cifre ne arată că începem timid o pantă descendentă.

În ceea ce privește Galațiul, cifrele sunt amestecate în sensul că incidența județeană a făcut un ușor pas înapoi – 3,24 la mia de locuitori față de 3,31 cât se înregistra acum o săptămână.

Cu toate acestea, locul 27 pe care îl ocupă județul la nivel național coroborat cu cifrele săptămânii care nu sunt tocmai bune – 966 persoane infectate, 1017 vindecate și 36 de decese, ne arată că încă se dă o bătălie acerbă între responsabili și iresponsabili. Într-adevăr, ultimele mișcări de protest au contribuit si ele la aceste cifre, dacă nu cu infectări directe, cu siguranță la o relaxare aiuristică venită pe fundament mediatic sau de anduranță.

Care e situația în localitățile gălățene?

Aici, la acest capitol nu e bine deloc. Avem deja o localitate cu indice de peste 7,50 de persoane infectate la mia de locuitori (mai precis 7,59) și ne referim la Piscu unde de astăzi de la ora 18 au intrat în vigoare pentru două săptămâni unele măsuri ce sunt aplicabile, de exemplu în municipiul reședință de județ, doar în zilele de week-end.

În ordine descrescătoare mai avem localități în scenariul roșu, astfel: Suhurlui-5,88; Rediu-5,84; Șendreni-4,98; Vânători-4,74; Bălăbănești-4,69; Galați-4,46 și Ivești-4,40. Tot în zona roșie cu incidențe cuprinse între 3 și 4 sunt șase unități administrativ teritoriale: Tg. Bujor(3,48), Braniștea (3,37), Scânteiești (3,36), Schela și Suceveni (câte 3,11) și Valea Mărului (3,10). În scenariul galben sunt numai puțin de 20 de localități, între care Tecuciul cu 2,07.

Doar în șase localități nu am avut în ultima perioadă infectări, indicele 0 înregistrându-se în Bălășești, Cerțești, Jorăști, Nămoloasa, Negrilești și Oancea.

Prin comparație, trendul este amestecat de la scenariu la scenariu. Dacă acum o săptămână aveam 11 localități peste 4, acum sunt doar 8 dar cu excepția Piscu cu această rată uriașă. Între 3 și 4 persoane infectate la mia de locuitori, avem acum șase localități iar în urmă cu 7 zile erau doar patru. Cu două UAT-uri mai mult avem și în zona galbenă (20 față de 18) iar la incidență 0 se păstrează aceiași situație.

Situația la nivel național, și ea cu bune și rele…

Problema majoră sunt paturile libere la secțiile ATI care nu prea mai sunt…disponibile. Daca vaccinarea este încă la un nivel lent, motivațiile fiind multiple, recentele mișcări de protest ale unor indivizi iresponsabili vor genera chiar foarte curând un alt val de infectări. Și, în loc să scadă indicele de infectare, acesta va crește. Și va crește bine pentru că unde nu-i minte se nasc automat alte restricții. Deocamdată, și în săptămâna ce vine, la Galați, și aici ne referim la municipiu, situația nu va suferi modificări.

Așteptăm să vedem câte infectări au generat protestele neautorizate, deci neautorizate ca să ne înțelegem, să vedem de ce nu au fost acestea oprite, dispersate, să vedem dacă nu cumva sunt unii interesați ca aceste valori să crească sau chiar ca ele să fie menținute artificial până după sărbătorile pascale când, evident iar vom înregistra creșteri poate chiar mai consistente.

Eficientizarea măsurilor, prioritate 0!

Chiar dacă acele proteste sunt generatoare de consecințe, unele chiar foarte grave, o doză de simpatie arătată de populație a existat. Și de ce a existat? Pentru că printre măsurile luate s-au strecurat și ceva absurdități care prezintă un efect invers. Dacă ai închis la ora 18, șansele de a te infecta sunt mult mai mari decât dacă închideai un market la ora 24. La cârciumi și bodegi nu facem referiri pentru că acolo situația e mai complicată. S-a prelungit vacanța elevilor și asta a fost o măsură bună pentru că s-a demonstrat că la porțile unităților de învățământ sunt destule probleme din cauza îmbulzelii părinților.

Rămân în continuare probleme în transporturi, mai ales cel rutier local și județean, unde la fiecare final de cursă nu se mai dezinfectează nimic. Rămân zone des utilizate care, de asemenea nu sunt dezinfectate, cum ar fi bancomatele, parcometrele, cărucioarele pentru cumpărături, locurile exterioare de joacă pentru copii dar și interfoanele blocurilor.

Peste toate astea, oamenii stau încă la negociere cu ei înșiși dacă să se imunizeze ori ba. Că vaccinul nu știu care e nu știu cum, că nu are efect, că am avut guturai când mi-au tăiat ombilicul, că sunt căzut în cap la majorat și tot așa.

Vaccinarea masivă, măsuri logice ale autorităților și dezinfectarea publică sunt singurele opțiuni pentru normalitate. Altfel, ne prinde Crăciunul tot cu situația asta dramatică…


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns