Premieră națională. La Galați va fi construit primul muzeu din România postdecembristă

Distribuie articolul

Primul muzeu din România ultimilor 30 de ani va fi construit la Galați. Este vorba despre Muzeul de Arte Vizuale pentru care Consiliul Județean Galați a semnat contractul de execuție a lucrării. Clădirea va fi ridicată în mijlocul Parcului Rizer și va costa peste 4 milioane de euro.

„Consiliul Judeţean Galaţi a finalizat procedurile de achiziţie publică pentru construcţia noului sediul al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat cu  S.C. MIDANNE INVEST GRUP din Bucureşti. Valoarea contractului este de 21.048.347 de lei, cu TVA. Lucrările sunt finanţate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi”, a anunțat Biroul de Presă al CJ Galați.

Clădirea singurului muzeu ridicat de la zero în România postdecembristă va avea patru etaje și o arhitectură modernă, chiar futuristă. Pereții fațadei sunt de tip ventilat, placați cu material ceramic, opac, înalți de peste 21 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula și sub care pot fi găzduite vara expoziții sau ateliere de creație plastică în aer liber. Imobilul va avea 4.000 de mp și 72 de locuri de parcare.

„Este un moment  istoric pentru cultura gălăţeană, dar şi pentru cea naţională. Este pentru prima oară, după 1989, când se construieşte în România un muzeu. Vor fi amenajate săli de expunere, laboratoare pentru conservarea şi restaurarea obiectelor de artă, ateliere de lucru, depozite, un amfiteatru multimedia cu 185 de locuri şi o bibliotecă. Vom avea cel mai modern şi mai frumos spaţiu muzeal din România, aşa cum merită Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, primul muzeu de artă contemporană românească.  De altfel, proiectul a fost deja premiat de către Ordinul Arhitecţilor din România. Este o investiţie pe care Galaţiul o aştepta de multă vreme, o investiţie pentru viitorul copiilor noştri”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Oficialii Consiliului Județean Galați spun că lucrările vor începe curând și sunt programate să dureze doi ani.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns