Un cioban din Galați este unul dintre cei mai mari datornici la stat din întreaga țară. El ar putea beneficia de o amnistie fiscală

Distribuie articolul

Cel mai mare datornic la bugetul de stat din județul Galați este un cioban. Potrivit listei persoanelor fizice cu datorii întocmită de ANAF, un gălățean din comuna Ghidigeni are de plată 11.547.199 de lei la bugetul de stat și 852.215 de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Cetățeanul care a adunat datorii de trei ori mai mari decât bugetul comunei unde locuiește se află pe locul 7 în topul național al persoanelor fizice cu restanțe financiare către stat.

Ciobanul din Galați poate fi mândru: el apare într-un top al marilor datornici alături de personaje celebre precum Robert Negoiță, Victor Ciorbea, Marian Vanghelie, Cristian Țânțăreanu și Adriean Videanu. Lista cuprinde aproximativ 11.000 de nume printre acestea aflându-se politicieni, avocați, afaceriști și alte persoane publice. Printre vipurile eternei tranziții și-a făcut loc și ciobanul moldovean.

Povestea este simplă: ciobanul din Ghidigeni și alte zeci de persoane din comună au fost victimele unei escrocherii. Pe numele lor niște „băieți deștepți” au deschis societăți comerciale, firmele nu au plătit nimic la stat, apoi s-au desființat lăsându-i pe localnici cu datorii uriașe. Asta deși comunitatea este una dintre cele mai sărace din județ, sute de persoane trăind din ajutoare sociale.

Ciobănașul moldovean, aproape la fel de tare ca patronul de la Rin Hotel

Ciobanul care îi suflă în ceafă lui Robert Negoiță (patronul de la Rin Hotel și de la Dinamo) se numește Viorel Cotigă, are 49 de ani şi provine dintr-o familie săracă din comuna Ghidigeni. Bărbatul munceşte la o stână şi în urmă cu doi ani le-a povestit reporterilor că în anul 2013 a fost cooptat de un văr şi un om de afaceri din sat pentru a se ocupa de tranzacţii cu animale.

„Ei m-au dus la firmă, au plătit firma, mi-au oprit banii şi îmi dădea 12, 13 milioane. La stat nu plăteam nimic, doamnă…Eu eram patronul care scotea banii din bancă. Firma se ocupa cu achiziţii de animale, mă înţelegeţi, da? Am făcut firma pe judeţul Vaslui. Venea tirul cu animale, eu nu mă duceam să cumpăr vaci, să pun mâna pe coada vacii. Venea tirul frumos şi băgam pe abator la Botoşani”, spunea în urmă cu doi ani Viorel Cotigă, unul dintre cei mai mari datornici ANAF.

Probabil, ciobanășul gălățean nu a pus mâna pe coada vacii dar acum a pus-o. Este dator vândut chiar dacă autorităţile locale știu că a fost păcălit de anumite persoane.

„El a fost manevrat într-o situaţie în care nu şi-a dat seama, la o beţie, şi a semnat un act de administrator la o firmă şi a acumulat aceste datorii”, declara în anul 2016, Aurel Pârvu, viceprimarul comunei Ghidigeni.

Discuția despre ciobanul din Galați dator vândut a fost reluată după doi ani în condițiile în care la București se vorbește despre o mare amnistie fiscală. Oficialii guvernamentali au anunțat că iau în calcul ștergerea datoriilor pentru persoanele fizice care aveau datorii la 31 decembrie 2017. În total, statul este dispus să renunțe la aproximativ 3 miliarde de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns