Pesta porcină africană a ajuns la oraș și produce efecte pe OLX

Distribuie articolul

Pesta porcină africană a ajuns la oraș. Autoritățile brăilene au confirmat prezența virusului într-o gospodărie din orașul Însurăței. Tot în județul Brăila, virusul a fost descoperit în localitatea Cuza Vodă. Urmarea o știți: zilele următoare la fața locului vor ajunge echipe de veterinari care vor eutanasia toți porcii din gospodării. Județul Brăila a ajuns astfel la 18 focare de pestă confirmate și la peste 10.000 de animale sacrificate.

În fața pericolului, oamenii au luat măsuri. Cei care nu și-au tăiat porcii, îi vând pe internet. În utimele zile, anunțurile provitoare la comercializarea de porci s-au înmulțit, inclusiv în județele Brăila și Galați, unde există focare confirmate de pestă porcină africană. Pe site-urile specializate sunt numeroase oferte, iar brăilenii și gălățenii vând scroafe, purcei și porci de peste 100 de kilograme. Culmea, prețul solicitat are o valoare asemănătoare despăgubirii oferite de stat pentru porcii eutanasiați în campania împotriva pestei porcine. Un porc se vinde cu 8-10 lei kg, dar prețul scade dacă animalul are o greutate foarte mare.

Porcii scoși la vânzare pe internet se află în apropierea focarelor de pestă porcină ceea ce pune sub semnul întrebării seriozitatea cu care sunt verificate transporturile de animale/carcase de animale în județele afectate de pestă. În plus, proprietarul unei ferme din Însurăței a vândut toți porcii (aproximativ 2.000 de capete) cu câteva zile înainte de confirmarea virusului în localitate. Animalele care au scăpat ca prin urechile acului au ajuns în județul Călărași, iar autoritățile spun că au fost atent verificate înainte de a fi mutate.

Vestea cea mai proastă vine de la reprezentanții Comisiei Europene, citați de ziare.com. Deși autoritățile din România nu au anunțat în mod oficial, se pare că virusul s-a extins mai repede decât s-a crezut și a ajuns în alte regiuni. În prezent, boala este confirmată în opt județe (Satu Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Constanța, Ialomița, Brăila, Galați), dar neoficial se vorbește și despre județele Bacău, Buzău, Vaslui, Vrancea și Călărași.

Distribuie articolul

You May Also Like