Prelevare de organe la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Un bârlădean în moarte cerebrală a salvat cinci români

Distribuie articolul

O intervenție dificilă și rară a avut loc miercuri la Spitalul Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei. Trei echipe de medici din Galaţi, Bucureşti şi Iaşi au prelevat rinichii, ficatul, corneea și osul de femur de la un bărbat de 46 de ani aflat în moarte cerebrală. Cu ajutorul acestor organe şi ţesuturi, cel puţin cinci pacienţi aflaţi în stare gravă, vor fi salvaţi. Intervenția reprezintă o premieră pentru spitalul gălățean, fiind prima dată când sunt prelevate țesuturi osoase și cornee.
Intervenţia medicilor a durat mai bine de 24 de ore iar, la final, rinichii, ficatul, corneea și o bucată de femur au ajuns cu elcopterul SMURD la spitale din București și din Iași. Toată operațiunea a avut acordul familiei bărbatului în moarte cerebrală.

„Ce am putut noi costata, în general familiile sunt de acord doar cu donarea organelor, acum au fost de acord și cu țesuturi. S-a putut recolta os, s-a putut recolta ochi, corneea. Deci, mai rar aşa ceva, foarte rar este înţelegere pentru acest lucru. Este foarte greu să accepţi acest lucru, că poţi să fii mort, dar inima totuşi să bată”, a declarat medicul Nicoleta Lupu.

Zilele trecute, bărbatul de 46 de ani din Bârlad a fost adus la spitalul din Galați. El suferise un traumatism cerebral grav după ce căzuse și se lovise la cap. Ulterior, pacientul a intrat în moarte cerebrală iar medicii au cerut familiei acordul pentru prelevarea de organe. Medicii au dorit să ia mai multe organe dar timpul scurt i-a împiedicat.

„Este un pacient de 46 de ani care a suferit un traumatism grav cerebral şi cu moarte cerebrală. Inima nu a îndeplinit standardele cerute şi plămânii la fel, nu au îndeplinit nişte condiţii. Chirurgul nu putea să vină din Germania decât azi dimineaţă şi am fi pierdut celălalte organe dacă aşteptam” , a declarat Aurel Căluian, coordonatorul transplantului.

Medicii care au realizat intervenția de miercuri spun că, prin educarea populației, transplantul de organe ar salva foarte multe vieți.

„Contează foarte mult educarea populaţiei şi pregătirea cu ideea că există viaţă şi după moarte, că poţi ajuta, chiar dacă eşti în necaz. Se întâmplă o tragedie, viaţa este plină de tragedii, viaţa tot timpul ne suprinde, dar trebuie luat în calcul că ai putea ajuta pe altcineva prin această donare de organe”, a explicat Nicoleta Lupu, şeful secţiei ATI de la Spitalul de Urgenţă Galați.

Începând din anul 2016, la Spitalul Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei au avut loc trei prelevări de organe.


Distribuie articolul

You May Also Like