Pesta porcină se apropie de Brăila. Un focar a fost confirmat la doar 28 de km de oraș

Distribuie articolul

Se înmulțesc focarele de pestă porcină africană din județul Brăila. Zilele trecute, experții au confirmat prezența virusului în localitatea Gropeni aflată la doar 28 de km de oraș. Marți, 14 august, echipele de veterinari ale Direcției Sanitar-Veterinare(DSVASA) intervin în comuna Gropeni unde eutanasiază în mod preventiv aproximativ 1.000 de porci. Intervenția se face în regim de urgență deoarece în vecinătate se află una dintre cele mai mari ferme de porci din România.

Tot marți, veterinarii intenționează să lichideze ultimul focar de pestă porcină din Insula Mare a Brăilei urmând ca zilele următoare să se intervină și în orașul Însurăței. Până în prezent, aproape 19.000 de porci au fost eutanasiaţi în județul Brăila din cauza pestei porcine iar numărul de focare a crescut în permanență. Sunt afectate orașul Însurăței și numeroase comune din Insula Mare a Brăilei și din zona de centru, sud și sud-vest a județului.

„La Gropeni intervenim astăzi, ucidem de prevenție, sunt circa 1.000 de porci acolo. Tot astăzi sperăm să terminăm în Insula Mare a Brăilei și apoi intrăm în orașul Însurăței. Avem 23 de focare confirmate și aproape 19.000 de porci eutanasiați. Vom trece de 20.000 de porci când vom termina operațiunea în ultimul focar, sperăm să nu apară și alte focare. La ferme nu sunt probleme”, a declarat Gicu Grăgan, directorul DSVSA Brăila.

Toți porcii sacrificați provind din mici gospodării, iar autoritățile au luat măsuri speciale în jurul marilor ferme din județ. De asemenea, Poliția Brăila a anunțat că va menține filtrele rutiere și punctele de dezinfecție din mai multe zone ale județului. Specialiștii le transmit oamenilor să nu sacrifice animalele și să congeleze carnea deoarece virusul rezistă șase luni la congelare. Pesta porcină africană nu se transmite la om nici măcar prin consum, dar după decongelare există posibilitatea reapariției virusului. În rândul animalelor afectate, mortalitate este de aproape sută la sută.


Distribuie articolul

You May Also Like