Incredibil: un politician are o inițiativă care ar putea obliga clasa politică să lucreze în slujba cetățenilor

Distribuie articolul

Greu de crezut că poți lăuda inițiativa unui politician în România acestor ani. Dar uite că se întâmplă. Vlad Voiculescu și-a propus să adune laolaltă un milion de români dispuși să militeze pentru cauze comune. Este o metodă folosită în democrațiile consolidate care permite cetățenilor să sprijine, cu mari șanse de reușită, inițiative civice și politice, fără a sta la mâna/bunăvoința politicienilor.

Vlad Voiculescu este membru al Partidului Mişcarea România Împreună (RO+), fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, fondatorul „Rețelei citostaticelor“ și al taberei pentru copiii bolnavi de cancer (pentru ultimele două a ajuns personaj de film documentar). În plan politic, este una dintre țintele preferate ale PSD iar asta, în vremurile în care trăim, poate deveni un atu, o bilă albă în CV. Plecând de la mișcările de stradă și de la revoluția de pe FB, Voiculescu a lansat o inițiativă de lăudat.

Proiectul pe care l-a anunțat zilele trecute este binevenit deoarece obligă clasa politică partizană, populistă, coruptă și prost pregătită, să-i asculte pe cetățeni și să lucreze în slujba lor. Ca să devină parte a milionului de cetățeni, persoanele interesate trebuie să completeze un scurt formular care cuprinde numele, orașul de reședință, adresa de email, numărul de telefon și ocupația semnatarului. Persoanele vor intra într-o bază de date și atunci când situația o va cere, vor fi contactate și întrebate dacă sunt dispuse să susțină/semneze diferite inițiative de importanță pentru comunitate (exemple: campania Fără Penali în funcții publice, modificări ale Constituției, investiții strategice).

Conform legislației, pentru a urni o inițiativă cetățenească este nevoie de strângerea a cel puțin 500.000 de semnături în 6 luni, din cel puțin 21 de județe (jumătate din județele țării). După strângerea semnăturilor, proiectul și expunerea de motive vor fi înregistrate la Parlament care va înainta propunerea către CCR, pasul final fiind organizarea unui referendum la nivel național.

 

Scrisoarea lui Vlad Voiculescu

 

„Fraţilor,

Ştiu că e greu să vedem partea bună după abuzurile inacceptabile care tocmai s-au întâmplat în Piaţa Victoriei. Am vorbit însă aseară cu sute de oameni. Am simţit multă speranţă, multă determinare şi foarte multă dorinţă de implicare. Şi am văzut că lupta asta pentru viitorul României a devenit ceva foarte personal pentru foarte mulţi, aşa cum a devenit şi pentru mine.

Foarte mulţi dintre voi m-aţi rugat să nu renunţ şi vă asigur că asta nu se va întâmpla. Mulţi mi-aţi urat succes. Succesul meu ca politician (încă îmi sună puţin străin termenul ăsta, recunosc, dar trebuie să mi-l asum) depinde în cea mai mare măsură de susţinerea pe care o am şi de capacitatea de a direcţiona această susţinere spre scopul nostru comun: o ţară administrată de oameni competenţi şi cinstiţi.

Politica este un joc al numerelor. Degeaba reuşim să obţinem demisia guvernului actual, dacă în locul lui vine guvernul Dragnea 4, sau Tăriceanu 3, sau Tudose 2. Trebuie să le arătăm că suntem mulţi. Trebuie să ne găsim această familie extinsă şi să luptăm împreună pentru o ţară mai bună. Exact cum am făcut la proteste.

Ţara noastră merită politicieni în care să avem încredere că nu vor da ordin jandarmeriei să dea cu gaze în bătrâni şi copii. Oameni cărora le pasă, cu bună credinţă şi competenţă dovedită. Oameni care nu pleacă în concediu atunci când zeci de mii de români vin supăraţi de la mii de kilometri să îi tragă la răspundere.

Eu mi-am asumat un astfel de rol, dar nu pot face nimic singur. Am nevoie de ajutorul vostru, am nevoie să pot comunica direct cu voi. Şi mi se pare incredibil că după un an şi jumătate în care ne întâlnim constant în piaţă, nu pot să ajung la voi decât prin postări pe Facebook. Iar deseori această companie decide pentru un motiv sau altul să îşi modifice algoritmii, iar mesajele mele mai ajung doar la 2-3.000 dintre voi.

Dacă ai încredere în mine, dacă eşti unul din cele câteva mii de oameni care mi-au urat succes în ultimul an, te rog, permite-mi să te pot contacta atunci când am nevoie de ajutor.

Îmi poţi lăsa datele tale aici.

Cu toate slăbiciunile generaţiei noastre, suntem cea mai conectată, cea mai umblată şi cea mai educată generaţie din istoria acestei ţări.

Noi toţi, împreună, vom scrie istoria generaţiei noastre!

Ca să putem construi România pe care ne-o dorim, avem nevoie să strângem rândurile. Avem nevoie de un #plan. Avem nevoie să fim #unmilion de oameni.

Mai sunt 112 zile până când România va împlini 100 de ani de la Marea Unire. Haideţi să scriem istorie în zilele astea. Am creionat aici un mic #plan pentru 100 de zile.

Începem astăzi.

Un milion de oameni care se pot găsi oricând între ei.

Un milion de oameni care se pot mobiliza oricând pentru a opri o nedreptate sau pentru a susţine o iniţiativă civică sau politică care face din ţara asta un loc în care să vrei să trăieşti.

Un milion de oameni care pot semna o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea constituţiei în 48 de ore.

Un milion de oameni care pot aduna semnăturile pentru participarea la alegerile europarlamentare (de pildă pentru partidele de opoziţie) în 48 de ore.

Un milion de oameni care pot câştiga oricând Bucureştiul de partea schimbării făcute cu bună-credinţă, pentru bucureşteni.

Un milion de oameni care pot aduce #respectul şi #încrederea înapoi în România.

Ştiu, pare mult, dar hai să începem cu 10.000 de oameni. Dacă cei 10.000 de oameni vor aduce în fiecare zi câte un om, vom fi 1.000.000 în doar 100 de zile. Un milion.

Vino acum alături de mine!

Îmi poţi lăsa datele tale aici.

Când suntem 10.000, mai aducem fiecare câte un om.

Politica este un joc al numerelor. Unul pe care îl putem câştiga. Hai să le arătăm cu cine au de-a face!”


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns