Privatizarea ArcelorMittal Galați, urmărită din Guvern „cu interes” și cam atât

Distribuie articolul

Guvernanții români susțin că se uită „cu interes” la anunțata vânzare a ArcelorMittal Galați, fără a analiza însă care sunt opțiunile statului în această tranzacție și fără a se implica direct, chiar dacă vorbim de cel mai mare angajator din zona de sud-est a țării și o companie cu puternic impact economic local și național.

Senatorul USR George Edward Dircă l-a întrebat pe Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat dacă în cadrul ministerului pe care îl conduce s-a analizat vânzarea combinatului din Galați și opțiunile pe care le are statul român în cadrul acestei tranzacții.

„Ținând cont de anvergura economică a combinatului, vă rog să ne clarificați dacă la nivelul ministerului există un studiu care să analizeze impactul economic direct pe care îl are în acest moment compania de la Dunăre și care ar fi consecințele unei eventuale închideri a acesteia? Vă rog să clarificați dacă, pe modelul investiției în Șantierul Naval Mangalia, statul român urmărește o achiziție a pachetului majoritar de acțiuni din cadrul ArcelorMittal Galați”, a spus senatorul Dircă.

Răspunsul ministrului a fost scurt și aproape total pe lângă obiect: se urmărește și cam atât.

„Instituția cu atribuții în monitorizarea derulării procesului de privatizare este Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat nu are atribuții legale în gestionarea derulării contractului de vânzare – cumpărare încheiat în cazul privatizării combinatului Sidex Galați. Având în vedere însă importanța economică deosebită a acestui agent economic pentru ecosistemul de business local și nu numai, urmărim cu interes acest proces”, susține Ștefan Radu Oprea.

Așadar, ministrul a preferat să răspundă unei întrebări nepuse, legată de privatizare, ocolind cele puse, referitoare la implicarea statului român și la analiza impactului economic.


Distribuie articolul

You May Also Like