Premieră națională: în județul Galați a fost inaugurată o stație de cercetare a cutremurelor

Distribuie articolul

Stația de cercetare a cutremurelor a fost construită în zona Izvoarele-Schela. Aceasta cuprinde trei unități construite din opt în opt kilometri. Stația este dotată cu senzori seismici, îngropaţi la 60 de metri, şi echipamente de ultimă generaţie care trimit automat toate informaţiile la Institutul de Fizica Pământului. Astfel, cercetătorii vor încerca să afle ce a provocat cutremurele misteriose din satul Izvoarele.

„Zona aceasta a județului Galați a devenit o zonă seismică drept pentru care, împreună cu cei de la Institutul de Fizica Pământului, am reușit să punem bazele acestei stații de monitorizare. Cred ca cercetătorii vor elucida cauza fenomenelor din aceasta zonă greu încercată de-a lungul timpului”, a declarat Gabriel Panaitescu, prefectul județului Galați.

Stația de la Izvoarele este prima de acest tip din România. Investiția în valoare de un milion de lei a fost coordonată de  Institutul de Fizica Pământului și Ministerul Cercetării, cu spirjinul autorităților locale.

„Îmi face plăcere să particip la aceste evenimente, mai ales că, după cum știți, în programul de guvernare exista obiectivul de a lega cercetarea de practică… Exact asta se întâmplă astăzi aici.  Aceste stații de observare atât de adâncime, cât și de suprafață, au ca scop construirea de strategii având o bază informativă.  Exista riscuri seismice pe care trebuie să le cunoaștem iar cercetarea are un rol important.  Trebuie să știm cauza și să găsim soluții”, a spus Lucian Georgescu, ministrul Cercetării și Inovării.

În 2013 și în 2014, localitatea Izvoarele a fost lovită de sute de cutremure. Deși s-a vorbit despre conspirații și sonde petroliere, cercetătorii au stabilit că mișcările scoarței terestre ar putea fi provocate de o falie nedescoperită sau de apele subterane.


Distribuie articolul

You May Also Like