Studenții amenință cu organizarea de proteste după ce Guvernul a anunțat că le-ar putea anula facilitățile la călătoria cu trenul

Distribuie articolul


Studenții amenință cu organizarea de proteste dacă Guvernul le va anula călătoriile gratuite cu trenul. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) l-a criticat pe premierul Florin Cîțu deoarece ia în calcul limitarea transportului gratuit al studenților. Prim-ministrul caută soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare în bugetul care urmează să fie aprobat. Studenții cred că facilitățile ajută compania feroviară și contribuie la creșterea echității în învățământul superior.


Reprezentanții ANOSR îl critică pe Florin Cîțu și îi cer să renunțe imediat la aceste demersuri. În caz contrar, studenții ar putea declanșa mișcări de protest.


„În contextul unor statistici dezastruoase privind educația și incluziunea socială, inclusiv privind cheltuielile guvernamentale/student, Guvernul nu este, aparent, preocupat să asculte aceste probleme, orientându-și atenția spre limitarea unui drept câștigat de studenți. Deși impactul bugetar este redus, astfel cum declara chiar domnul prim-ministru în 2017, beneficiile gratuității sunt extrem de mari atât pentru studenți, cât și pentru CFR Călători. Măsura este cu atât mai mult nepotrivită în situații de criză, care adâncesc inechitățile sociale. Așteptăm ca prim-ministrul să ia în calcul solicitările studenților, pentru a nu fi nevoiți să demarăm acțiuni suplimentare” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.


Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017. De acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.

Foto: edupedu.ro


Distribuie articolul

You May Also Like