Pânzarul Moldovenesc, eșuat în Tribunalul Galați

Distribuie articolul

La 14 ani de la lansare și șapte ani de când zace în Șantierul Naval, Pânzarul Moldovenesc putrezește în așteptarea unei noi provocări: instanțele de judecată să forțeze asociația care-l are în custodie să-l repare. Sau să-l dea înapoi proprietarului de drept, Centrul Cultural ”Dunărea de Jos”.

Pe 4 iulie 2004, în cadrul manifestărilor dedicate „Anului Ștefanian”, pe Dunăre era lansată o replică la scara 1/1 a unei corăbii din flota Moldovei, așa-numitul „pânzar moldovenesc”. Construcția, finanțată cu 500.000 de euro de Consiliul Județului Galați, a avut viață scurtă pe apă, deși autoritățile de atunci visau excursii până în Marea Mediterană și înapoi!

Din 2008 a fost expusă pe uscat, pe faleza inferioară, unde bordajul i s-a uscat și a început să putrezească. La care se mai adaugă și ghinionul de a fi lovită de o mașină a salubrității. Avariată, nava ajunge în 2011 din administrarea Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” (subordonat CJ Galați) în administrarea unui ONG condus de PSD-istul Ciprian Dediu, fost director al Agenției pentru Protecția Mediului și consilier al prefectului Paul Florea.

Astfel, între Asociaţia Institutul Dezvoltării Durabile a Dunării Galaţi și Centrul Cultural s-a semnat Acordul de cooperare în vederea exploatării în comun a Pânzarului Moldovenesc, pentru o perioadă de zece ani. Asociaţia lui Dediu se obliga să asigure resurselor financiare legate de reparaţii, pază, autorizare şi alte cheltuieli necesare exploatării, toate estimate la peste 100.000 de euro. În așteptarea finanțării minune, Pânzarul și-a văzut liniștit de putrezire într-o dană a Șantierului Naval Damen din Galați.

Abia la șapte ani de când a fost semnat acest acord, nerespectat, autoritățile au decis să apeleze la instanțele de judecată: în 12 iulie 2017, CCDJ a chemat în judecată Asociaţia Institutul Dezvoltării Durabile a Dunării Galaţi pentru a o obliga să-și respecte obligațiile contractuale. Până acum, într-un an de zile, nu s-a reușit nici măcar depășirea etapei expertizelor tehnice, deși există deja un expert desemnat încă din luna martie.


Distribuie articolul

You May Also Like