O să bem bere în loc de vin. O boală provocată de precipitațiile abundente a atacat viile din județul Galați

Distribuie articolul

Culmea ironiei: din cauza excesului de apă, producția de vin va avea de suferit. Se întâmplă în județul Galați unde viticultorii se plâng că o ciupercă le afectează culturile. Este vorba despre putregaiul cenuşiu, o boală care atacă ciorchinele şi boabele strugurilor. Putregaiul cenușiu a apărut chiar și în viile Stațiunii de Cercetare Viticolă Tg.Bujor.

„Sunt probleme din cauza ploilor, mai mulți fermieri din județ au anunțat că se confruntă cu această problemă. Mucegaiul cenușiu a apărut și la noi în unitate. Încă nu este foarte grav, sunt afectate în special soiurile cu pieliță subțire. Vorbim de un grad de afectare între 10 și 15 la sută, în funcție de soi, de momentul în care a apărut boala, dacă putregaiul cenușiu a apărut pe fondul atacului de molii”, a explicat Alina Donici, directorul Stațiunii de Cercetare Viticolă Tg.Bujor.

Putregaiul cenușiu este în topul celor mai periculoase boli ale viței de vie, alături de mană și de făinare. Ciuperca afectează mai ales soiurile aromate și strugurii cu pieliță subțire (Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Pinot Gris sau Chardonnay). Putregaiul cenușiu apare în condiții de umiditate excesivă, iar ploile abundente din această vară au format cadrul propice pentru apariția și extinderea ciupercii. Problema este că boala nu poate fi preîntâmpinată, iar tratamentele costisitoare nu fac decât să-i oprească evoluția.

„Pericolul nu a trecut, boala poate să apară și în septembrie în timpul recoltării, depinde de condițiile climatice. Dacă nu mai plouă și nu mai este umiditate ridicată, nu mai evoluează, dar ce este afectat, rămâne afectat. Există o schemă de tratament, dar este scumpă, costă aproximativ 600 de lei pe hectar”, a precizat Alina Donici.

Probleme asemănătoare sunt și în celelalte județe din zonă. Fermierii din Buzău, Vrancea, Iași și Vaslui au descoperit putregaiul cenușiu în numeroase vii.


Distribuie articolul

You May Also Like