Pesta porcina se extinde: sute de porci au fost omorâți într-o localitate din nordul județului Galați

Distribuie articolul

Imagini desprinse din fimele apocaliptice au fost văzute sâmbătă, 4 august, în localitatea Suceveni. Zeci de oameni îmbrăcați în costume albe de protecție au invadat satul gălățean.

Căile de acces au fost blocate, circulaţia persoanelor şi a animalelor a fost restricționată, o zonă de protecție a fost instituită în jurul localității, iar pe drumuri au fost instalate dezinfectoare rutiere. Apoi, oamenii în costume, angajați ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au luat la rând gospodăriile din sat și au eutanasiat toți porcii.

Acțiunea a avut loc după ce specialiștii au confirmat prezența pestei porcine africane în cel puțin două gospodării din sat. Animalele bolnave au fost omorâte, dar ca măsură preventivă, au fost eutanasiați și ceilalți porci din localitate.

„Uciderea preventivă este o măsură excepțională care se poate aplica în cazul lichidării rapide a focarului de boală, chiar și la suspiciune, pentru că acest virus al pestei porcine africane nu se transmite la om dar este de o agresivitate extrem de mare, care poate cauza dezechilibre economice și pierderi financiare foarte mari. Măsura privind uciderea preventivă a fost introdusă de legiuitor tocmai în ajutorul omului”, a explicat Carmen Stroia, directorul DSVSA Galați.

La acțiunea de sâmbătă au participat jandarmi, polițiști și reprezentanți ai Primăriei din comună.

„Probabil se vor tăia toți porcii din sat. De câteva zile, eu sunt zi și noapte alături de oameni. Ce pot eu să fac? Nu știu ce să le spun oamenilor, este greu să le zic consătenilor mei că trebuie să renunțe la animale. Toți suntem supărați. Boala a apărut în două locuri, în urmă cu patru-cinci zile am avut două cazuri, a fost confirmată pesta porcină în două gospodării. Încă nu știm câți porci vor fi tăiați, mai puțin de 200 de animale”, a anunțat Marian Mitrofan, primarul comunei Suceveni.

 

Localnicii nu i-au primit cu brațele deschise pe oamenii în costume albe.

„Nu se gândesc că oamenii ăștia, vecinii mei, au 85 de ani și că au crescut porcul dintr-o pensie. Trebuia să-i facă niște analize întâi, nu cu atâta panică și cu atâta zarvă în sat. Eu am doi copii de 3 și 5 ani, merg să-i liniștesc că o să intre și la noi. Poate să dea despăgubiri și 15 lei pe kilogram, nu ne interesează. Noi suntem țărani și îl creștem pentru copii. La Crăciun, este bucuria lor, să urce pe porc, așa este tradiția”, a spus o femeie.

Alți localnici nu s-au împotrivit mai ales că au aflat că vor fi despăgubiți.

„Suntem mici, noi ne conformăm, ce să facem? Ne-au pus să semnăm niște documente, urmează să trecem pe la Primărie să vedem ce facem …Au stabilit un preț. Ne vor da între 8 și 10 lei pe kg. Am rămas fără porc de Crăciun și nu o să avem de unde să cumpărăm. În zona noastră este posibil să dispară toți. Nu mai luăm porc, că poate iar vine și îl ia”, a declarat unul dintre localnici.

Primul focar de pestă porcină africană din județul Galați a fost descoperit săptămâna trecută, tot în comuna Suceveni, la o stână aflată la șase kilometri distanță de zona locuită. Atunci, autoritățile au eutanasiat 20 de porci.

VEZI VIDEO AICI


Distribuie articolul

You May Also Like