UPDATE: Rromii din Galați acuză Poliția de discriminare 

Distribuie articolul

UPDATE: Avem și prima reacție oficială a Poliției Galați:

”Inspectoratul de Poliție al Județului Galați respinge acuzațiile de abuz și discriminare formulate de Asociația Partida Romilor Pro-Europa, în petiția adresată Parlamentului României și Avocatului Poporului. Reprezentanții IPJ confirmă că există un dosar penal în care se cercetează modul în care s-au ocupat locurilor speciale pentru elevii romi din învățământul liceal de stat din județul Galați, ca urmare a unor suspiciuni de fraudă”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Galați, Gabriela Costin.

Surse din Parlamentul României au confirmat că șeful IPJ Galați, comisarul Șef Cornel Mototolea, a fost audiat de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, unde a răspuns întrebărilor legate de petița formulată de Asociația Partida Rromilor.

——————–

Avocatul Poporului solicită lămuriri Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Educației Naționale, după apariția unor suspiciuni privind modul în care poliția cercetează ocuparea locurilor speciale pentru elevii romi din învățământul liceal de stat din județul Galați. Cazul a fost adus la cunoștința Avocatului Poporului de către deputatul Daniel Vasile, care a primit o petiție în acest sens de la Asociația Partida Romilor Pro-Europa.

 

”În memoriul adresat Parlamentului României, Asociația acuză modul în care Inspectoratul de Poliție al Județului Galați desfășoară cercetarea și susține că ancheta vizează defăimarea comunității rome din județ. În petiție, reprezentanții organizației neguvernamentale susțin, între altele, că “organul de cercetare solicită informații despre elevii romi, pornind de la ideea că aceștia sunt săraci, marginalizați, beneficiari de donații, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistență și consiliere psihologică, prezintă risc de abandon școlar, având înclinații spre conflicte datorită provenienței etnice a acestora. Din analiza dosarelor și a situației individuale a acestor elevi, a rezultat că majoritatea au situații familiale închegate, au rezultate școlare bune și foarte bune, nu sunt implicați în conflicte, situație ce pare de neacceptat de către anchetator”, se arată într-un comunicat dar publicității de Avocatul Poporului. Petiționarii constată că „suspiciunea organelor de cercetare penală vizează ocuparea locurilor special destinate elevilor de etnie romă din învățământul liceal, de elevi care nu îndeplineau condiția de medie la evaluarea națională (…) suspiciunile sunt nefondate”. Reprezentanții Asociației adaugă faptul că “un alt aspect care este de natură să aducă atingere demnității și intereselor legitime individuale, dar și ale comunității din care provin elevii, se referă la indicarea unor criterii discriminatorii pe care să le aibă în vedere diriginții la întocmirea caracterizărilor individuale, fără însă să solicite informații despre situația școlară a elevilor “.

Asociația Partida Romilor Pro-Europa apreciază drept “abuzivă măsura întreprinsă de organul de cercetare penală, raportat la faptul că școlile gimnaziale nu au o obligație legală de a ține o evidență a elevilor pe criterii etnice”, mai precizează Avocatul Poporului.


Distribuie articolul

You May Also Like