Noile reglementări și calendarul titularizării pentru anul 2024

Distribuie articolul

Noile reglementări introduse de Ministerul Educației modifică procesul de titularizare și angajare a cadrelor didactice, oferind mai multe opțiuni de angajare și ajustând norma didactică.
În plus, stabilirea viabilității posturilor de profesori nu se mai face la nivelul școlilor, ci este responsabilitatea inspectoratelor. Prin urmare, Inspectoratul Școlar Județean Galați a făcut public calendarul concursului de titularizare pentru anul 2024.

Conform anunțului făcut, înscrierile sunt programate între 8 și 17 mai. Probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă, precum și soluționarea contestațiilor, se vor desfășura între 29 mai și 28 iunie, urmând ca rezultatele să fie afișate pe 5 iulie. Proba scrisă este programată pe 17 iulie, cu comunicarea rezultatelor inițiale pe 23 iulie și a celor finale pe 31 iulie.

O noutate semnificativă pentru acest an este că profesorii pot candida pentru jumătate de normă, ceea ce va conduce la creșterea numărului de persoane care se pot titulariza. De asemenea, cadrele didactice cu gradul I și cel puțin 15 ani de vechime vor beneficia de posibilitatea de a reduce norma didactică de la 18 la 16 ore.

Situația disciplinelor precum fizica și chimia rămâne critică însǎ, Inspectoratul Școlar Județean Galați anunțând că se va apela în continuare la profesori pensionați, dat fiind numărul insuficient de cadre active. Aceeași situație se regăsește și la învățători. În schimb, la alte discipline, există un surplus de profesori în raport cu locurile disponibile, conform declarațiilor inspectorului școlar Adrian Silivestru, purtător de cuvânt al ISJ Galați.

Calendarul poate fi consultat, de asemenea, pe Monitorul Oficial: https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/01/calendar-titularizare-2024.pdf.

Detalii complete despre modificările aduse și reglementările pentru titularizarea 2024 pot fi găsite în următoarele documente:

  • Metodologia-cadru  privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2024-2025.
  • Normele metodologice  privind întocmirea planului de încadrare a personalului didactic din învățământul preuniversitar.

Distribuie articolul

You May Also Like