Algele pot fi folosite pentru realizarea unor tehnologii capabile să schimbe lumea. Este ideea de la care a pornit un grup de cercetători de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Aceștia au pus la cale un proiect unic.
Cercetătorii gălățeni știu că studiul loc poate avea implicații majore în industria alimentară, farmaceutică, în acvacultură și în producerea biocombustibililor. Conferențiarul George Ifrim de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică, împreună cu șapte tineri pasionați a câștigat un proiect unic care vizează investigarea comportamentului microalgelor în situații diverse.
„Proiectul nostru se numește Modelarea și controlul mecanismelor de stres subletal la microalge. Practic, microalgele sunt cultivate în fotobioreactor, în diferite condiții de stres (limitare de nutrimente, intensitate luminoasă mare, temperatură ridicată etc.), evaluandu-se profilul compozițional al acestora și capacitatea de adaptare la parametri de cultivare. În astfel de condiții, microalgele produc cantități impresionante de lipide (50% din masa celulei e invadată de lipide), care, dacă sunt extrase și prelucrate cu atenție, pot fi transformate în biodiesel”, a explicat George Ifrim.
Studiul gălățenilor ar putea produce efecte majore în mai multe domenii de activitate. Deja, în lume există câteva stații pilot care produc biocarburanți din microalge, considerat a fi combustibilul viitorului.
Foto: viata-libera.ro