”Muncim în siguranță! România se întoarce la muncă în toate domeniile de activitate”

Distribuie articolul

”După o perioadă restrictivă, generată de pandemia de COVID-19,  care  a  avut  un  impact puternic în viețile tuturor, România se întoarce la muncă în toate domeniile de activitate. Ne dorim ca această revenire la normalitate să se realizeze în condiții de siguranță pentru angajați și angajatoriși să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate de fiecare angajat și angajator din România”, transmite Dantes Nicolae BRATU, șeful ITM, inspector general de stat.

În acest context, pentru asigurarea unui climat corespunzător de muncă, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, până la mijlocul acestei luni, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 6.246.000 de lei, din care 6.107.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de  muncă  și al  securității  și  sănătății  în  muncă.  Au  fost  depistate  279  persoane  care desfășurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 3.437 avertismente și au fost dispuse 7.909 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

La nivelul județului Galați, inspectorii de muncă locali au desfășurat, în ultima săptămână, 47 de acțiuni de control, dintre care15 în domeniul SSM – securitate și siguranță în muncă și 32 de acțiuni pe linia relațiilor de muncă. Cu această ocazie s-au aplicat 39 de sancțiuni, majoritatea avertismente date agenților economici și organizațiilor unde s-au depistat neconformități. Cele trei amenzi aplicate au totalizat valori de 18500 lei din care 15000 lei privind relațiile de muncă, restul de 3500 lei fiind pentru încălcarea regulilor din domeniul SSM. La finalul acțiunilor de control efectuate, s-au dispus 46 de măsuri de remediere a neconformităților constatate și au fost  aplicate 46  avertismente.

De asemenea, cu ocazia acțiunilor de control inspectorii de muncă au transmis angajatorilor o serie de norme de aplicare:

Reguli  pe  care  angajatorul trebuie să le respecte în vederea revenirii la locul de muncă a lucrătorilor:

-sosește  la  sediul  companiei  înainte  de  venirea  angajaților  pentru  a  verifica implementarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS COV-2;

-delimitează culoarele de circulație pentru evitarea aglomerației;

-dezinfectează spațiile comune și spațiile de lucru ale angajaților, urmând ca aceștia să contribuie ulterior la menținerea igienei spațiului de lucru;

-verifică  aplicarea  corectă  a  benzilor  de  marcare  a  distanței  minime  recomandate  în unitățile unde se lucrează cu publicul;-asigură  reinstruirea  angajaților  ce  revin  la  locul  de  muncă  după  o  întrerupere  a activității mai mare de 30 de zile sau după o perioadă în care și-a desfășurat activitate de acasă.

De asemenea, angajatul, chiar dacă în spațiu exterior a simțit efectele măsurilor de relaxare, în special nepurtarea  măștii,  trebuie  să  știe  că  la  locul  de  muncă  are,  în  continuare,  o  serie  de obligații, dintre care cele mai importante sunt:

-să nu vină la serviciu dacă are temperatură mai mare de 37,3 grade sau alte simptome ale infectării cu SARS COV-2;

-să poate masca de protecție tot timpul cât se află la locul de muncă;-să își spele și dezinfecteze mâinile ori de câte ori este necesar;

-să aerisească constant încăperea în care își desfășoară activitatea;

-să dezinfecteze spațiul de lucru, obiectele și instrumentele cu care lucrează;

-să evite staționarea în spațiile comune și să se deplaseze doar pe căile de circulație asigurate de angajator


Distribuie articolul

You May Also Like