Frigul se întoarce în apartamentele gălățenilor

Distribuie articolul

13 asociații de proprietari au fost debranșate de la sistemul centralizat de încălzire, pe motiv că ar înregistra restanțe mai vechi de anul 2018, chiar dacă suma totală nu este nici pe departe una extrem de mare. Gestul este unul ilegal, în condițiile în care Calorgal trebuie ”să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică”, indiferent de situație.

Datoriile erau și în momentul în care s-a luat decizia modernizării punctelor termice respective; mai rău este că bunii platnici nu au avut posibilitatea să-și monteze centrală termică și nici nu au putut să beneficieze de subvenția de 3.000 de lei, acordată celor care optau pentru varianta individuală.

În total, cele 13 asociații aveau la finalul lunii trecute datorii de 409.000 de lei, cea mai mică fiind de 13.000 de lei (Asociația de Proprietari 200) iar cea mai mare de 81.000 de lei (Asociația de Proprietari nr. 224).

”Atragem atenția că, în conformitate cu Legea serviciului public de alimentare cu energie termică, “Operatorii serviciului au, în principal, următoarele obligații: să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică; să asigure accesul nediscriminatoriu la rețeaua termică pentru toți utilizatorii de energie termică solicitanți; să asigure stocurile de combustibili și piese de schimb, în așa fel încât să respecte principiul continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, în orice condiții”. Ceea ce înseamnă că furnizarea agentului termic nu poate fi întreruptă, sub pretextul unor datorii”, susține Onuț Atanasiu, consilier local PNL.

Conform acestuia, un caz deosebit se înregistrează la Asociația de Proprietari 231, respectiv la blocul din incinta Spitalului Clinic de Urgență, bloc destinat cazării cadrelor medicale. Datoriile înregistrate sunt de 27.000 de lei și reprezintă obligații ale foștilor angajați, între timp plecați din spital. Există deja un proces pe rol împotriva rău-platnicilor, câștigat în prima instanță, dar în momentul de față medicii și asistentele din bloc tremură de frig din cauza faptului că administrația spitalului a permis plecarea foștilor angajați fără achitarea datoriilor.

”Un alt caz ne-a fost semnalat de locatarii blocului I6 din Țiglina I, unde apartamentele 14 și 15 aparțin Primăriei. Primăria nu furnizează agent termic pentru că deține două apartamente care nu și-au plătit datoriile din vechi către Calorgal, undeva la vreo 80.000 de lei”, a mai spus Onuț Atanasiu.

Distribuie articolul

You May Also Like