Județul Galați, zonă calamitată

Distribuie articolul

Seceta a lăsat urme adânci în întregul județ, compromițând total culturile semănate în toamna anului trecut. Din acest motiv, ministrul Agriculturii este somat să declare întreaga regiune ”zonă calamitată”, astfel încât cei afectați să poată beneficia de subvenții, în lipsa cărora cei mai mulți riscă falimentul.

Nimic nu a răsărit pe cele 74.012 hectare de culturi agricole însămânțate în urmă cu câteva luni.

Motivul este legat de seceta extremă înregistrată în toamnă. Astfel, conform datelor oferite de Autoritatea Națională de Meteorologie, s-au înregistrat următoarele valori medii ale precipitațiilor: în septembrie între 11 – 30 mm (față de media de 42,2 mm), în octombrie sub 10 mm (față de media de 27,1) iar în noiembrie între 21 – 30 mm (față de media de 36,5 mm).

În aceste condiții, fermierii s-au trezit având culturile compromise și o parte dintre ei au solicitat deja Direcției pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galați să le fie constatate pagubele. Un producător din Gohor, de exemplu, reclamă pagube de 160.000 de lei la o suprafață de 106 hectare însămânțate cu rapiță, grâu și orz, calamitate în proporție de 100% cauzată de seceta prelungită.

„La începutul săptămânii viitoare, prin intermediul prerogativelor parlamentare, îi voi solicita ministrului Agriculturii, Petre Daea, să se aplece asupra problemelor reale cu care se confruntă agricultura românească şi să despăgubească fermierii gălăţeni afectaţi de fenomenele meteo extreme, deoarece aceste demersuri sunt mult mai importante decât cormoranii,” a declarat preşedintele PNL Galaţi, senatorul George Stângă.

În cazul județului Galați, principalele culturi afectate sunt cele de grâu (49.030 ha), orz (12.046) și rapiță boabe pentru ulei (10.587 ha).


Distribuie articolul

You May Also Like