Inedit: copiii de la o școală din Galați au jucat şah cu nevăzătorii

Distribuie articolul

O acţiune inedită a avut loc, miercuri, la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din Galaţi. Zeci de copii au jucat şah cu persoane cu deficienţe de vedere şi au avut ocazia să testeze maşina de scris în sistemul Braille dar şi alte obiecte speciale pentru nevăzători. Cu această ocazie, copiii de la Şcoala gimnazială nr. 22 au aflat că un nevăzător poate să joace şah fără probleme deoarece simte piesele, iar din partea adversarului poate afla ce piesă a mutat. În plus, tabla și piesele de șah pentru nevăzători sunt ușor de diferenţiat prin atingere. Practic, pătratele de culoare închisă ale tablei sunt în relief, în timp ce pătratele de culoare deschisă sunt adâncite. În timpul jocului, nevăzătorul îşi memorează atât propriile mutări, cât şi pe cele ale adversarului.

Copiii care au vizitat sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din Galaţi au participat la o acțiune în cadrul programului educațional Școala Altfel.

„La orele de educaţie civică am discutat despre persoanele cu dizabilități şi mi s-a părut interesant ca în săptămâna Școala Altfel să organizăm o activitate, să intre în contact cu aceste persoane şi să vadă pe viu despre ce este vorba pentru că în clasă este doar teorie”, a spus Silvia Olăraş, învăţătoare la Şcoala gimnazială nr.22.

Copii au putut să testeze şi o parte din dotările necesare sistemului educativ pentru nevăzători, precum plăcuţa de scris şi maşina de scris în sistemul Braille.

„Ambele părţi au de câştigat deoarece copiii conştientizează de mici necesităţile persoanelor cu dizabilităţi vizuale iar de cealaltă parte nevăzătorii vor primi sprijin din partea celor care astăzi sunt informaţi despre necesităţile lor…Această interacţiune este strict necesară pentru prevenirea marginalizării sociale pentru persoanele cu handicap vizual”, a declarat Vasile Ilieş, preşedinte Asociaţia Nevăzătorilor din Galaţi.

În judeţul Galaţi sunt aproximativ 1.500 de persoane nevăzătoare.


Distribuie articolul

You May Also Like