Elevii Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați ajung la Pessac, Franța

Distribuie articolul

În perioada 30 octombrie – 4 noiembrie, elevii Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați se pregătesc pentru o vizită „de lucru” în orașul Pessac, Nouvelle Aquitaine, Franța, în timpul vacanței intermodulare. Însoțiți de profesorii coordonatori, acești tineri sunt inițiați în tainele muzicii și instruiți în cântatul la diferite instrumente.

Fanfara liceului lucrează intens la un concert demonstrativ în Pessac, cu obiectivul de a transforma muzica instrumentală într-o formă de artă prin efort și devotament. Această inițiativă este strâns legată de implicarea profundă a profesorilor îndrumători, care nu doar predau, ci și îndrumă tinerii elevi pe drumul lor către cunoaștere.

Vizită dată reprezintă o continuare a unei colaborări de 30 de ani cu orașul Pessac, unde Comitetul de înfrățire organizează evenimente culturale cu tematică românească. Orchestra Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, compusă din elevi și profesori și dirijată de prof. dr. Sorin Oancea, va interpreta o selecție de piese românești, încheind concertul prin interpretarea celebrului „Bolero” de Maurice Ravel împreună cu muzicienii francezi din Pessac, sub bagheta dirijorului Juan Jean Marie.

Directoarea Liceului de Artă, profesoara Larisa Pelin, explică că proiectul colaborării muzicale dintre Galați și Pessac are la bază principiile colaborării și reciprocității. În februarie, se așteaptă cu nerăbdare vizita orchestrei de tineri din Pessac pentru a pregăti un program muzical comun, care va fi prezentat pe o scenă gălățeană.

Pe durata șederii lor în Franța, elevii gălățeni vor avea oportunitatea să descopere obiective turistice importante din orașul Bordeaux, după o primire oficială la Primăria din Pessac. De asemenea, aceștia vor oferi un miniconcert de cameră la Sala „Romy Schneider” pe 2 noiembrie și un concert împreună cu Orchestra Simfonică a orașului Pessac pe 4 noiembrie.

Acest proiect beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Galați și al Comitetului de înfrățire Galați – Pessac și reprezintă o provocare și o sursă de mândrie, implicând muncă susținută și bucurie atât pentru elevi, cât și pentru profesori și părinți. Grupul muzical este însoțit de profesorul Simona Holiartoc, director adjunct al liceului, membru al orchestrei și profesor de muzică de cameră, care a transmis elevilor săi pasiunea pentru muzică și instrumente.

Pentru colegii și cadrele didactice rămase acasă, conducerea Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” pregătește două evenimente de sărbătoare cu ocazia Zilei Liceului. Unul dintre acestea va include o sărbătorire a Sfântului Dimitrie cel Nou, patronul spiritual al instituției, urmată de un program muzical interpretat de orchestra liceului, pregătindu-i astfel pe toți pentru vizita în Franța.


Distribuie articolul

You May Also Like