500 de ani de la prima atestare documentară a comunei Pechea

Distribuie articolul

Astăzi, 2 iunie, se împlinesc 500 de ani de atestare documentară a localității noastre.
Localitatea Pechea este atestată documentar la 2 iunie 1521. Toponimul s-ar referi la onomasticul Bechea sau Peche, în hrisov apărând sub forma „un loc pustiu situat mai sus de Bechea”.

Localitatea Pechea s-a format de-o parte şi de alta a părăului Suhurlui care, practic a fost şi este „izvorul vieţii” în acest loc situat la răscruce de drumuri. Datorită faptului că dealurile argiloase din jur sunt sărace în ape de suprafaţă, pânza freatică aflându-se la peste 10 metri adâncime, oamenii au dezvoltat vatra satului în lunca pârâului, deşi au fost permanent ameninţaţi de inundaţii. D

umnezeu a răsplătit curajul oamenilor cu o reţea bogată de apă potabilă iar drumeţii se opreau deseori aici şi duceau apoi mai departe vestea despre bunătatea apei. De la această faimă se trage şi denumirea actuală a comunei Pechea, „pecha” însemnănd în limba turcă „bun”, deci „apă bună”.

Treptat numărul aşezărilor omeneşti începe să crească iar „Târguşorul Pechea” îşi capătă un renume.
Primele date ce dovedesc existenţa acestui târg, cât şi unele „demersuri” pentru organizarea lui, aparțin lui Dimitrie Moruzzi, proprietarul moşiei, care cerea dreptul de a avea câte un iarmaroc pe lună.
În anul 1929 în componenţa comunei Pechea sunt cuprinse satele Cuza-vodă, Izvoarele şi Slobozia Conachi, iar în anul 1931 rămâne doar satul Pechea.


Distribuie articolul

You May Also Like