EDITORIAL/ Croncăneala perversă

Distribuie articolul

A fost ziua de naștere a premierului! Foarte mișto. Câte unii din anturajul său politic sau colegial s-au gândit să-i facă o surpriză cu gustări, bere și ceva tărie. Ok. Cum cârciumile erau închise ăia cu elementul surpriză s-au gândit că merge și la locul de muncă. În condiții de normalitate nu era o idee rea. Dar ce-au gândit ei? Sau mai degrabă, ce n-au gândit ei?

Că e o vreme în care stau unii la pândă pe la colțuri ca atunci când erau comuniștii în ilegalitate. Doar, doar prind ceva aiurea și mai recuperează un procent-două din deficit. Care e cât casa.

Numai că mizeriile nu prea mai țin. Lumea e conștientă că poți sancționa pe cineva, electoral vorbind, pentru că aduce deservicii majore conaționalilor, că le îngreunează traiul, că furi cu nerușinare, că îți trădezi interesele neamului, nu pentru o țigară și o bere.

Toți mai călcăm strâmb, dar depinde. Una e să traversezi când semaforul nu ți-e prieten și alta e să furi de la copii sau bolnavi. Nu-i așa, Dragneo? Nu-i așa, Pinteo?

Cred că ancheta cu cine a trădat, cine a făcut poza, cine a vândut-o, e o aiureală neaoșă care contează cât un strop într-un ocean.

Poate acceptul premierului de a sărbători cu colegii în acea locație nu a fost tocmai inspirată, poate nu era loc de fumat, poate trebuia să bea un Teddy în loc de bere, poate era musai să poarte mască și să servească o gustare cu ea. Poate.

Dar oare noi, ăștia mai fără funcții n-am aprins niciodată o țigară aiurea? N-am consumat niciodată trei beri în loc de-un Teddy? Nu ne-am apropiat niciodată mai mult de-acei doi metri de o persoană?
Ipocrizia nu-i de două feluri.

Hai să ne mai aducem aminte de mizeriile unora ce arată cu degetul fracturat când ar trebui să se facă mici. Mici de tot.
Pintea fură din banii spitalului băimărean – șpagă dovedită. Dragnea fură din banii copiilor necăjiți de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. Își mai trage și-o insulă, bonus. Tăriceanu înstrăinează ca ultimul șuț, Patrimoniul Gojdu, Ungariei. Ponta își plagiază doctoratul – furt intelectual dovedit.

Același dottore își face ziua de naștere pe Arena Națională, asemeni nord coreeanului KIM. Alt pesedist, Olguțul Mandei de Craiova pune de-un chef cu lăutari cu o gașcă de interlopi ce depășea maximum admis. Mai era unul pe la Giurgiu, Bădălău, alt șuț dovedit, care înjura câteva milioane de români plecați la muncă în pribegie. Și cu voia voastră, ultimul pe listă, Ciolacul Buzăului, vânător pasionat alături de Haissami și Munafi.

Ei, exemplarele astea nu cred că au un drept moral să arate cu degetul. Cel puțin în viața asta!


Distribuie articolul

You May Also Like