George Stângă, președinte PNL Galați: Guvernul a adoptat un set de măsuri concrete de sprijin pentru români de la 1 iunie!

Distribuie articolul

România a trecut prin trei luni extrem de dificile. Guvernul PNL a reușit să parcurgă cu bine perioada epidemiei care a lovit și România. La finalul stării de urgență, bilanțul ne arată că măsurile luate de către PNL au fost eficiente și corecte. Datorită modului în care a acționat Guvernul condus de Ludovic Orban, au fost salvate vieți, a fost protejată sănătatea românilor, au fost puse bariere în calea extinderii pandemiei. Însă nu doar măsuri de protejare a sănătății români au fost luate. Guvernul PNL a încercat prin toate modalitățile posibile să îi ajute semenii noștri aflați în dificultate, au susținut economia și locurile de muncă. Eforturile depuse de către Guvernul PNL s-au văzut la final, iar România a fost mai puțin afectată decât multe alte țări din Europa și din lume.

Începând cu data de 1 iunie, datorită modului în care a fost gestionată situația, urmează o nouă fază a ridicării restricțiilor, o nouă fază prin care reintrăm treptat în normalitate. Însă, dincolo de măsurile de revenire la normalitate, mai importante de menționat sunt măsurile active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul stării de alertă.

PNL și-a asumat ca prioritate menținerea unui nivel de încredere ridicat în eficiența și justețea măsurilor luate, care s-au dovedit cele corecte și în beneficiul sănătății tuturor.

Pentru că multe companii se confruntă în continuare cu dificultăți și mulți oameni întâmpină probleme în a reveni sau a intra în activitate după această perioadă dificilă, Guvernul a adoptat încă de săptămâna trecută un set de măsuri concrete de sprijin, împreună cu măsuri de stimulare a angajatorilor care încadrează pe piața muncii persoane ale căror contracte de muncă au încetat în perioada stării de urgență, precum și a tinerilor care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.

Începând cu prima zi a lunii iunie, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75% și cărora le sunt menținute contactele, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni de plata unei părți din salariu, reprezentând 41,5 % din salariul de bază, dar nu mai mult de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut. Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri.

Tot începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează cu normă întreagă persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror contracte de muncă au încetat din motive neimputabile lor și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca şomeri, primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2500 de lei. Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni după împlinirea acestui termen.

O altă măsură activă este stimularea angajării cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile, prin concediere prin suportarea de către stat a 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

De asemenea, indemnizația de șomaj tehnic, va fi menținută, de la data de 1 iunie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţiile stabilite până la ridicarea acestora.


Distribuie articolul

You May Also Like