EDITORIAL/ Ciobi, no, așe nu mere!

Distribuie articolul

Urmăresc de câțiva ani buni activitatea lui Asztalos Csaba la conducerea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar și a persoanei fizice în cauză  pentru faptul că suntem prieteni virtuali pe o rețea de socializare.

Un tip echilibrat care a rezistat ani buni la șefia acestei instituții, nefiind acuzat până acum de părtinire de taberele politice. Sigur, când o persoană este sancționată nu este și fericită, are propriile nemulțumiri, arată cu degetul către altul care a spus sau a făcut la fel și a scăpat mai ieftin. De multe ori, frustrații îi aduc în discuție originile maghiare, într-un mod total neprincipial. Dar astea o să le vedem și auzi cât vom trăi pentru că e vorba de construcția intrinsecă a nației române. O singură remarcă aș mai avea de făcut în legătură cu persoana președintelui CNCD și anume aceea că în cele două mandate nimeni, dar absolut nimeni nu și-a permis să solicite explicit demisia acestuia pe motiv de favorizarea într-un fel sau altul a etniei din care face parte.

Și, de-a lungul timpului, maramureșeanul de la CNCD a avut de rezolvat cazuri extrem de complicate, plângerea lui Emil Constantinescu referitoare la simbolurile religioase din școli, conflictul cu comisiile parlamentare pe tema amendării Constituției în ceea ce privește căsătoria între soți sau între bărbat și femeie. După ce în 2012 a fost agresat în București de patru persoane și amenințat cu moartea, Csaba a intrat la începutul acestui an în celebrul caz DITRĂU, cu brutarii din Sri Lanka și băștinașii harghiteni furioși că le ating pitele.

Revenim mai în zilele noastre, mai precis în 20 mai, când CNCD ia o serie de măsuri punitive la adresa mai multor politicieni importanți ai României. Președintele Klaus Johannis primește o sancțiune de 5000 lei pentru afirmația : „Jó napot kívánok, PSD! (Vă doresc o zi bună, PSD). Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor. Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!”

CNCD este de părere că această declarație reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Până să intrăm pe analiza motivației instituției în cauză, să amintim că fostul președinte Traian Băsescu a primit și el o sancțiune de 6000 lei (declarație politică cu încălcarea demnității romilor), parlamentarul gălățean Bacalbașa, (despre care ați citit deja), viceprimarul Capitalei- Aurelian Bădulescu (2000 lei). Au fost și unii mai norocoși care au fost doar avertizați, între aceștia aflându-se Lia Olguța Vasilescu și Liviu Dragnea. Revenind la sancționarea președintelui în exercițiu trebuie spus că sunt cel puțin două aspecte ușor interesante.

 Csaba Asztalos  a spus, în mod corect că el nu are decât un vot. Dacă ne uităm la componența CNCD vom vedea că acolo au rămas oamenii puși în timpul guvernărilor Ponta și Dragnea în mare parte. Majoritatea celor aflați în Consiliul Director al CNCD este ostilă guvernării PNL. Asta e așa ca la fotbal, nu-s ai noștri, sunt ai lor ! În condiții de normalitate această desfășurare de forțe nici n-ar trebui să conteze pentru că ar trebui primeze profesionalismul, nu  să avem de-a face cu tot soiul de politruci.

 Ceea ce deranjează, și deranjează cam tare este abordarea în motivarea deciziei. Și aici, domnule prieten de facebook, Csaba Asztalos aveți ce să vă reproșați. ,Concret, motivarea CNCD, aceea de echivalare între o parte a declarației președintelui și o anumită contra-ipoteză atașată aiuristic este cel puțin ridicolă. „… a folosi o exprimare „dau Ardealul ungurilor” face parte din arsenalul exprimărilor „ungurii fură Ardealul”, „ungurii iau Ardealul”.

Adică de ce face parte din acel arsenal? Echivalarea este pe cât de răutăcioasă pe atât de ilogică. Dacă X îi dă ceva lui Y – la voi la CNCD – înseamnă că Y îi fură ceva lui X? Hai, că nu-i așa ! O motivare de fond, de substanță, aprofundată era mai nimerită. Și nu cred că nu se găsea. Pe bună dreptate, președintele a contestat în instanță această sancțiune și în condiții firești o va și câștiga, pentru că motivarea CNCD e din… alt film.

Mai e o problemă acolo la CNCD, de fapt nu numai acolo. Șapte membri din Consiliul Director sunt cu mandatele expirate încă din luna martie. Iar numirile, întârzie!


Distribuie articolul

You May Also Like