Acțiuni de protest ale salariaților din Educație au mai fost în democrație și cu siguranță vor mai fi.
Cea din prezent este însă atipică, prin durată dar și prin efectele ce le produce.
Nici guvernanții nu sunt pregătiți să gestioneze o grevă de o asemenea anvergură, fiind creată o bulibășeală generală, asezonată cu minciuni grosiere, dispreț la fel de grosier dar și oferte jenante.
Acum că ministerul Educației e la PNL iar celelalte două implicate, al Muncii și cel al Finanțelor, la PSD, nu ne conduce decât într-o zonă prin care te întrebi dacă mult discutata rotație la șefia Executivului sa va mai produce foarte curând. Ciolacu nu vrea să-și însușească pasivul existent în mandatul lui Ciucă, iar acesta din urmă parcă ar mai zăbovi pe post cu riscul de a mai pierde câteva puncte din puținul cu care sunt cotați liberalii.
O situație politică destul de complicată și pentru unii, și pentru ceilalți, ce ar putea avea și urmări pe termen lung.
Pentru că dacă s-a dovedit deja o impotență în gestionarea acțiunii revendicative, se poate pune o liniștit o întrebare ce se referă la situația viitoare, cu cadre medicale în stradă, cu polițiști, fie ei din penitenciare sau nu, tot în stradă, și cu un nivel inflaționist suportat din ce în ce mai greu de populație. Practic, o perioadă grea spre foarte grea, ce stă să vină…
Revenind la Educație, deja observăm că măsurile luate de ministrul Deca sunt absolut pompieristice, situația generând doar soluții de avarie.
Evaluarea de la clasa a VI-a, anulată, examenele orale de la Bacalaureat anulate și echivalate cu notele din timpul liceului, titularizarea se va face fără inspecție la clasă, toate aceste măsuri luate sub presiunea timpului limitat prin Ordonanțe de Urgență.
Complementar, Executivul vine chiar astăzi cu noi oferte, cala tarabă. Una sună cam așa: Cotă mai mare de majorare a salariilor din Educație de la 1 ianuarie 2024. Adică, undeva la Sfântul Așteaptă. Păi cred Deca, Ciucă sau Ciolacu că salariații din Educație după ce au fost duși cu preșul cu diverse Memorandumuri lipsite de valoare, după ce au fost mințiți de Neacșu la modul vomitiv, vor fi încântați de propunerea asta ce teoretic ar putea fi pusă în aplicare peste jumătate de an?
Ca să nu mai spunem că evident nu vom avea un buget adoptat și funcțional la acea dată, și sigur aceste drepturi se vor încasa prin trimestrul II.
Deci, răbdare și tutun… Urât, foarte urât chiar!