EDITORIAL/ Fotea, Negrul și Penumbra PSD

Distribuie articolul

Hai că astăzi vă scriu una de ținut minte!

Am stat în timp față în față și am intervievat ceva personaje, ceva personalități din politica românească. Cu cei trei prezidențiabili din Duminica Orbului (20 mai 1990- primele alegeri libere din România), Ion Iliescu, Radu Câmpeanu și Ion Rațiu am avut ocazia să scriu câteva texte memorabile, unele fiind publicate pe prima pagină a cotidianelor centrale. Țin minte că pe Iliescu îl șicanam pe unde îl prindeam dar avea stil, prăfuit ce-i drept. Venea la sfârșit, mă lua pe după umeri și mă întreba cu voce-nceată – Ce-ai cu noi, de ce ești așa? Avea stilul acela, preacurvesc. Câmpeanu. L-aș fi ascultat zile întregi. Nu mă dădeau pe spate filosofările lui, în schimb avea o dicție perfectă. Cel mai bun orator politic român din 1990, până azi. Ion Rațiu. Discuția cu el, pe stradă, în față la Dunărea , printre bișnițari și curve, preț de vreo 15 minute. Mișto de tot !

 Au fost și decepții. Cel mai mult m-a scos din sărite Teodor Meleșcanu. Vorbea mult și nu spunea nimic. Altul care m-a stresat prin golăneala articulată ce și-o afișa mai mereu era fostul primar si președinte de CJ, actualmente deputat, Eugen Durbacă. A mai fost un terorist sinistru pe la Brăila, senatorul Viorel Balcan, un vătaf al locului.

 Hai să nu mai depănăm amintiri și să ajungem și în zilele noastre. De câțiva ani buni mă uit în stânga. Nimic. Mă uit în dreapta. Nimic. Mă uit în față. Nici atât. În spate nu mă uit că știu ce-a fost.

Se făcură câteva săptămâni de când m-am dat cu agheasmă pe ochi și mi-am spus că e vremea să mai văd și eu pe unde-i Prefectura, Consiliul Județean și altele.

Și dau de unul, Fotea pe care nu l-am văzut în viața mea, în viu. Și sigur, nici el pe mine. Auzirăm de el că ar șef la giudeț, l-am văzut cocoțat pe niște poze, pe la Spital, parcă, îl am și-n lista de Facebook, îi spun La mulți ani de ziua lui, îmi spune și el mie și cam acesta-i filmul.

Dau săptămâna trecută un telefon la el la prăvălie să-l caut pe mușteriu. Îmi răspunde purtătorul de ocară care făcea acum câțiva ani purici pe la televiziunea de partid PSD. Îi dau civilizat binețe, îi spun cine sunt și ce vreau. Un interviu? Aha! Pe ce temă, mă întreabă schimbându-și vocea? Ceva investiții, proiecte, chestii. O să-i transmit. Sunați după ora 14!  Se făcu ora. Sun. Știți? Tot eu. Cu interviul! Aaaaaa. Nu se poate! Domnul președinte e cam ocupat și e foarte obosit în perioada asta. Ne auzim în iunie. Mi s-au năruit instant toate visele erotice din copilărie. Regândesc rapid și insist. Știți nu vreau să par nepoliticos. Dacă sunt probleme legate de pandemie, pot trimite câteva teme, ceva întrebări și îmi răspunde pe mail. Nu se poate! În iunie, spuse Negrul.

Eu mi-am făcut job-ul că nu era să stau cloșcă atâta vreme după Fotea. Până se vor stabiliza cei doi vestitori de cireșar le pregătesc și câteva surprize-bonus, așa de campanie electorală. Bă băieți ! Voi, aștia doi plătiți din bani publici. Băi nu vă e rușine? Cum să spui că președintele e obosit, nătărăule? Să meargă la sanatoriu, la băi termale, la o cură de panseluțe pe șezut, ceva. Căutați-vă tată la mansardă sau dați-vă cu praf de ușcheală la TV PSD!

 Bre, domnu prezident obo, poți să te supi , cu matale am altă vorbă. Până când vom discuta, în iunie sau la mama dracului, ar fi ok să te gândești că în istoria Consiliului Județean Galați au fost două echipe de președinți. Una cu cele mai bune rezultate era formată din trioul Răsvan Angheluță- Dan Lilion Gogoncea- Eugen Chebac.  Iar celălalt trio, a ajutoarelor șefilor de nuntă, îi avea în componență pe Eugen Durbacă, Nicolae Bacalbașa și… mai e un loc liber. Te interesează?


Distribuie articolul

You May Also Like