Cutremure pe bandă rulantă în zona de sud est a României

Distribuie articolul

A fost un Paște agitat din punct de vedere seismic. Patru cutremure de pământ de intensitate medie s-au produs în ultimele zile în zona seismică Vrancea și în Marea Neagră. Primele două cutremure au avut loc duminică, în Vrancea. În prima zi de Paște, aparatele de măsură au înregistrat două mișcări ale scoarței terestre de 2,3 grade pe scara Richter și de 2,5 grade pe scara Richter. A fost vorba despre două cutremure de suprafață care au fost simțite în special de locuitorii comunităților apropiate de epicentru.

Apoi, marți dimineață s-a produs un nou cutremur în județul Buzău, zona seismică Vrancea.  Acesta a avut 3,1 grade pe scara Richter și a fost înregistrat la ora 3.14. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la o adâncime de 108 kilometri. Câteva ore mai târziu (la ora 12.49) un cutremur s-a declanșat și în Marea Neagră, pe placa tectonică pe care se află și zona Galați. Seismul care a agitat apele mării și aparatele specialiștilor a avut 3,5 grade pe scara Richter și s-a produs la doar 15 kilometri adâncime.

La Galați, Brăila și în capitală cutremurele „pascale” au trecut aproape neobservate și nu au produs pagube. Cel mai puternic seism din acest an a avut magnitudinea de 4,6 pe Richter și s-a produs pe 14 martie în judeţul Vrancea, la o adâncime de 139 kilometri. În ceea ce privește ultimii ani, recordul este deținut de cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter, înregistrat în noiembrie, 2014.


Distribuie articolul

You May Also Like