Incertitudine în ceea ce privește redeschiderea restaurantelor. Care sunt variantele dezbătute de specialiști și de guvernanți

Distribuie articolul


Se deschid, nu se deschid: secretarul de stat Raed Arafat spune că nu va recomanda autorităților să permită redeschiderea restaurantelor.

Asta după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că se analizează varianta și că o decizie va fi luată pe parcursul săptămânii.


Marți, prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că a solicitat Grupului Tehnico-Științific o analiză privind redeschiderea activității în spațiile închise, printre care și restaurantele. Decizia va fi luată zilele acestea, în funcție de recomandările specialiștilor și de discuțiile cu reprezentanții proprietarilor de restaurante, a precizat șeful Guvernului.


„Am solicitat grupului de suport tehnico stiințific să analizeze posibilitatea reluării activității în spații închise, în restaurante. Aștept evaluarea și în funcție de asta vom lua o decizie. În cursul acestei săptămâni va trebui să luăm o decizie. Se va termina sezonul estival și odată cu scădere temperaturii va trebui luate măsurile pentru a permite ușor, ușor în condiții de siguranță să fie luate aceste decizii”, a declarat Ludovic Orban.


Miercuri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că nu va recomanda ca restaurantele să se redeschidă din septembrie. Totuși, Arafat nu a exclus faptul că Guvernul ar putea lua o decizie în acest sens

.
„Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte și în ce condiții se deschid. Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele. Nu poate fi o recomandare. Dacă se dorește deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condițiile pentru a reduce riscurile. Risc zero nu există. Apoi, e iar la latitudinea populației, că una e să le deschizi și alta e dacă populația va merge acolo și în ce condiții va merge acolo, în spațiile închise vorbim. Încă sunt discuții, urmează să se ia o decizie finală. Recomandările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face asta cu cel mai mic risc posibil. Nu vreau să intru în subiect și să dăm drumul la speculații și, în final, să ne trezim că e așa sau altfel.”, a spus Raed Arafat.


Decizia va fi luată pe parcursul săptămânii. Surse din domeniul HoReCa susțin că proprietarii de restaurante încearcă să-i convingă pe guvernanți să permită redeschiderea restaurantelor chiar de la 1 septembrie.


Distribuie articolul

You May Also Like