Cresc pensiile românilor. Află AICI când va avea loc majorarea

Distribuie articolul

Vor crește pensiile românilor. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea  care prevede majorarea punctului de pensie în mai multe etape. Prima majorare va avea loc la 1 septembrie atunci când elementul în funcție de care se calculează pensiile românilor va crește până la valoarea de 1.265 de lei.

Majorările vor continua până în 2021 când punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Apoi, din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Legea prevede tot 4 categorii de pensii, de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate şi de urmaş. Noul act normativ introduce masteratul şi doctoratul ca perioade asimilate stagiului de cotizare și menține pensia de urmaș, noutatea fiind ajutorul pentru soţul supravieţuitor, în valoare de 25% din pensia soţului decedat. O modificare le vizează pe femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani. Acestea beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani și începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus.  În calculul pensiei vor intra toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri.


Distribuie articolul

You May Also Like