Bătaie de joc. Sistemul cardului de sănătate este blocat de zile bune

Distribuie articolul

Sunt din nou probleme cu softul care administrează sistemul național de carduri de sănătate. De zile bune, acesta s-a blocat și a dat peste cap activitățile din spitale, farmacii și cabinetele medicilor de familie. Problemele au apărut la începutul lunii iulie, iar medicii spun că în curând nu vor mai elibera nici rețete offline.

Consultațiile trebuie validate în sistem în termen de 72 de ore de la eliberare, iar dacă procedura nu este îndeplinită medicii nu primesc bani de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru serviciile prestate. Situația este cu atât mai gravă cu cât medicii nu își pot reînnoi semnăturile digitale necesare pentru eliberarea rețetelor și nici nu pot importa rețetele către alte unități medicale tot din cauza sistemului care s-a blocat.

„De la 1 iulie sunt probleme majore. Mai mult nu merge. Nici înainte nu funcționa corespunzător, dar acum medicii de familie fac validarea între 2 și 4 noaptea, doar atunci merge sistemul. Cei care au computere performante, reușesc câteodată și ziua să valideze, e chestie de noroc, să prinzi momentul în care sistemul funcționează. Sistemul este subdimensionat, nu știu la ce s-au gândit cei care l-au conceput”, a declarat medicul de familie Valentin Boldea.

Până în prezent, specialiștii Casei de Sănătate nu au reușit să remedieze defecțiunea apărută în sistem, iar afectați sunt medicii de familie și pacienții. Aceștia din urmă trebuie să piardă mult timp la cozi sau să-și facă o altă programare pentru consultație sau pentru acordarea unei rețete. Casa Națională de Asigurări de Sănătate le recomandă medicilor și farmaciștilor să lucreze în regim offline și să asigure continuitatea serviciilor de consultații și prescripții medicale.


Distribuie articolul

You May Also Like