Descoperiri senzaționale la castrul roman de la Barboși

Distribuie articolul

Arheologii aflați pe șantierul de la Tirighina-Barboși au descoperit o clădire unică în estul Europei. Este vorba despre un turn cu opt laturi care avea rolul de pază și observație în zona aflată pe malurile Siretului și Dunării. Pe teritoriul fostului castru roman au mai fost descoperite câteva locuințe din secolul II și numeroase obiecte de lux care au aparținut locuitorilor zonei.

Cercetările se desfășoară în cadrul unui proiect al Primăriei Galați, implementat cu fonduri europene. La început, în situl arheologic își fac treaba cercetătorii, apoi zona va fi pusă în valoare pentru a fi inclusă în circuitul turistic. După primele cercetări au apărut și primele rezultate: un turn unic și câteva locuințe din secolul II.

„Este unic pentru că nu există turnuri cu opt laturi în zona de sud-est a Europei. Nu avem până acum analogii pentru acest tip de turn. Are un diametru de opt metri, un turn care avea cel puțin un nivel și de acolo se puteau observa toate împrejurimile: spre Siret, spre nord, spre est, către Dunăre. Noi am găsit în interiorul lui cinci monede care sunt încadrate la mijlocul secolului II după Hristos…. Am mai găsit o serie de locuințe din secolul II după Hristos, din care s-au păstrat acoperișurile care s-au prăbușit și sistemul de canalizare. O dovadă că toată înălțimea Tirighina era sistematizată, așa cum multe zone din România nu sunt astăzi. Vor fi puse în valoare numai patru din ele. Zona va deveni un centru de cercetare și atunci trebuie să lăsăm și pe alții să cerceteze, pe viitoarele generații de arheologi”, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, arheologul Gabriel Jugănaru.

În 2018, Primăria Galați a semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării Regionale privitor la punerea în valoare a complexului de la ieșirea din oraș. Investiția are valoarea de peste 15 milioane de lei, din care 8,5 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Până la finalul anului 2020, monumentul va fi restaurat pentru a fi vizitat, iar în zonă vor fi construite o alee de acces, o parcare, un muzeu și un amfiteatru pentru evenimente în aer liber.

Situl arheologic de la Tirighina-Barboși conține un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche așezare dacică. Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele II-III după Hristos. Totodată, este singurul monument de importanță națională din județul Galați. În plus, situl este așezat peste o rezervație paleontologică de fosile de moluște vechi de 400.000 de ani.


Distribuie articolul

You May Also Like