Asta mai lipsea: seceta lovește agricultura

Distribuie articolul

Având în vedere faptul că producătorii agricoli pot suferi pagube majore în contextul manifestării fenomenului de secetă în județul Galați, Instituția Prefectului Județul Galați prin ordinul prefectului nr. 178/16.04.2020 a decis constituirea comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor înregistrate în județul Galați la culturile agricole afectate de fenomenele meteorologice având ca efect seceta pedologică.

Prezența reprezentanților Direcției pentru Agriculturã Galați, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Galați și Primăriei comunei în cadrul comisiilor ce se vor deplasa pe teren este obligatorie.

Direcția pentru Agriculturã Galați va coordona activitatea comisiilor de evaluare, va asigura secretariatul comisiilor, centraliza datele din procesele verbale întocmite de comisii, va prezenta Instituției Prefectului județul Galați situația centralizatoare cu pagubele înregistrate la nivel de județ, împreunã cu procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor și va informa Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale asupra situațiilor evidențiate.

Comisiile își vor începe activitatea de constatare și evaluare după publicarea Ordinului comun MADR/MAI nr. 97/63/ 2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice având ca efect seceta pedologică în Monitorul Oficial. Astfel, comisiile constituite vor efectua, în prezența persoanelor afectate, constatarea și evaluare fizică și valorică a pagubelor înregistrate de acestea și vor întocmi un proces verbal, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Ordinul comun MADR/MAI nr. 97/63/ 2020, validând și centralizând datele conținute în rapoartele operative întocmite la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență.

De asemenea, având în vedere restricțiile impuse în contextul actual al pandemiei de coronavirus COVID -19 și lansarea noii platforme online MADR destinată sectorului legumicol, pentru promovarea și sprijinirea micilor producători, a fost transmisă o solicitare către primăriile din județ, pentru a le asigura resursele tehnice necesare, celor care nu dispun de acestea, astfel încât să poată accesa portalul: www.rndr.ro/legume (http://www.rndr.ro/legume), pentru facilitarea schimbului de date cu potențialii clienți.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns