Revitalizarea Lacului Brateș se face, dar mai târziu

Distribuie articolul

La șapte ani de când s-a elaborat prima documentație pentru reabilitarea lacului Brateș nu doar că nu s-a întreprins nimic, dar nu s-a finalizat nici măcar proiectarea lucrărilor. Aceasta ar putea fi reluată, nu se știe când, urmând ca execuția să fie făcută într-un viitor și mai îndepărtat. Cât privește o eventuală concesionare, nici nu poate fi vorba.

”De-a lungul anilor, pe masa autorităților s-au perindat diferite proiecte pentru revitalizarea Lacului Brateș, dar din păcate acestea au fost abandonate. Deși reprezintă o zonă de dezvoltare durabilă, o importantă bază de pescuit și un important punct de atracție turistică, Lacul Brateș are un potențial în continuare nevalorificat, actualmente fiind doar o mlaștină fără nicio utilitate pentru comunitatea gălățeană”, se arată într-o interpelare formulată de senatorul liberal George Stângă și adresată lui Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Parlamentarul gălățean l-a întrebat pe reprezentantul guvernului care este stadiul actual al lucrărilor și care este stadiul procedurii de concesionare. Răspunsul: au trecut șapte ani de la întocmirea primelor hârtii pe această temă fără a se reuși nici măcar întocmirea unui proiect.

”În vederea reabilitării, obiectivul de investiții ”Reabilitare dig polder lac Brateș, județul Galați” se află în faza de proiectare documentația de avizare a lucrărilor de intervenții. Având în vedere că documentația a fost elaborată în anul 2012, în perioada următoare indicatorii tehnico-economici vor fi reactualizați și aprobați conform legislației pentru ca obiectivul să fie introdus în lista de investiții a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare în vederea finalizării fazelor de proiectare și a începerii execuției lucrărilor de reabilitare”, susține Daea.

Cât privește o eventuală concesionare, răspunsul demnitarului a fost mult mai scurt și mai tranșant.

”La această dată, în lipsa cadrului legislativ care reglementează procedurile de concesionare a terenurilor piscicole, Lacul Brateș nu face obiectul unui contract de concesionare”, susține ministrul.


Distribuie articolul

You May Also Like