Zile libere sau sume compensatorii pentru Sărbătorile Pascale

Distribuie articolul

Conform noului cod al muncii, toți angajații care vor primi zile libere, atât pentru sărbătorile legale de Paștele ortodox, cât și pentru cel catolic, vor fi obligați să le recupereze pe cele care se dublează.

Astfel, conform calendarului, cu ocazia sărbătoririi Paștelui catolic, românii vor primi următoarele zile libere: 2 aprilie, 4 și 5 aprilie, în timp ce pentru Paștele ortodox, salariații vor primi trei zile libere: 30 aprilie, 2 și 3 mai. Cei care vor primi câte două zile libere, adică și de Paștele catolic, dar și de cel ortodox, vor fi obligați să recupereze zilele libere primite suplimentar, pe baza unui program stabilit de angajator.

În ce situație se recuperează zilele libere
Se face excepție în cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios. În acest caz, nu se mai pune problema recuperării zilelor libere dublate.

Chiar dacă în Codul muncii scrie clar faptul că angajații au dreptul la zile libere în timpul sărbătorilor legale naționale, unii angajați sunt nevoiți să se ducă la muncă, chiar și în Vinerea Mare sau în prima și a doua zi de Paște. Este vorba despre persoanele care lucrează în unitățile medicale, în unitățile de alimentație publică sau în alte sectoare unde se lucrează la foc continuu, combinate siderurgice, transporturi rutiere, feroviare etc.

Bani în plus pentru cei care lucrează de Paște

Pentru acești angajați s-a găsit o soluție, pentru a le face zilele mai ușoare. Mai exact, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă din motive justificate nu se întâmplă acest lucru, ei trebuie să beneficieze de un suport de minimum 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă nici timp liber în sărbătorile legale și nici recompense materiale pentru muncă, pot fi amendați de inspectorii muncii cu sume ce pornesc de la 5000 de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns