Viitură pe Prut. Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundații

Distribuie articolul


Este din nou pericol de inundații în județul Galați. Autoritățile sunt cu ochii pe râul Prut unde este așteptată o viitură formată în nordul țării.

Specialiștii au emis un cod portocaliu de inundații valabil până duminică la prânz în județele Vaslui și Galați.

Hidrologii atrag atenția că fenomenele se pot produce oricând. Este vorba despre posibile depăşiri ale cotelor de apărare care pot provoca viituri pe râurile mici și pârâuri.

Este a două oară în ultima săptămână când hidrologii sună alarmă pe sectorul gălățean al râului Prut. De vină sunt ploile torențiale din luna iunie care au provocat creșteri de debite ale unor râuri și pârâuri din mai multe părți ale țării, inclusiv pe Prut.


„În intervalul 09.07.2020 ora 10:00 – 12.07.2020 ora 12:00 pe râul Prut – sector aval S.H. Drânceni, ca urmare a tranzitării ȋn regim controlat prin Ac Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior ȋn amonte de intrarea ȋn ţară (judeţele: Vaslui şi Galaţi)…. Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUNDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor”, scrie în avertizarea hidrologilor.


Distribuie articolul

You May Also Like