Zero investiții în turism la Galați, 18 la Brașov

Distribuie articolul

Că tot se compară autoritățile locale gălățene cu Brașovul, Cluj-Napoca sau Timișoara, un nou capitol la care ar trebui să mediteze și, de ce nu, să se implice mai mult: avem zero proiecte turistice finanțate de stat, în vreme ce Brașovul, de exemplu, are 18, Sibiul are 5 iar Clujul, 3!

În condițiile în care datele comunicate de Comisia de Turism a Dunării ”Die Donau” indică o creștere a numărului de croaziere pe Dunăre de la 115 la peste 300 de nave, ne-am aștepta la o minimă strategie în domeniu din partea autorității locale. Într-adevăr, e minimă, în sensul că e zero.

”La Galați există cea mai lungă faleză a Dunării din Europa. În plus, județul este ofertant din punct de vedere istoric, cultural, cu multe obiective turistice. Este suficient să ne gândim la Castrul Roman, la Valul lui Traian, pentru a vedea că orice turist de pe o navă de croazieră poate petrece câteva ceasuri bune în Galați. Din păcate, autoritățile locale au rămas la nivel de intenție, de promisiune, nu a fost gândit niciun proiect serios, deși turismul ar putea reprezenta o activitate aducătoare de venituri consistente, atât pentru mediul privat, cât și, implicit, pentru bugetul public”, este concluzia la care a ajuns senatorul liberal George Stângă.

Într-o interpelare adresată ministrului turismului, senatorul i-a cerut să spună care este strategia PSD privind amenajarea unui port turistic la Galaţi. Răspunsul primit este elocvent: prin Hotărârea 558/2017 privind Masterplanul investițiilor în turism, s-a aprobat amenajarea de porturi de agrement doar la Sulina și Constanța. Masterplanul are, însă, și o anexă, care cuprinde lista proiectelor de investiții de importanță locală. Județul Galați nu apare cu niciun obiectiv. Lista este anual completată, până la data de 31 august, la solicitarea autorităților locale, care doresc să primească finanțare de la bugetul de stat.

Revenind la județul Brașov, iată care sunt cele 18 proiecte propuse: Sanie de vară în Poiana Brașov, municipiul Brașov; Extindere domeniul schiabil – etapa II, Poiana Brașov, municipiul Brașov; Modernizare pârtie de schi Drăguș, comuna Drăguș; Domeniul schiabil, comuna Lisa; Îmbunătățire domeniu schiabil, orașul Predeal; Dezvoltarea domeniului schiabil zona Olăreasa, orașul Predeal; Amenajare domeniu schiabil etapa 2 – legătura cu Azuga, orașul Predeal; Amenajare de noi pârtii de schi, orașul Predeal; Modernizarea pârtiilor de schi existente, orașul Predeal; Dezvoltarea infrastructurii de transport pe cablu, orașul Predeal; Amenajarea de parcuri/baze sportive tematice de iarna și de vară, orașul Predeal; Dezvoltarea unei zone de agrement în Timișul de Jos, orașul Predeal; Refugiu Salvamont Pârtia Clăbucet, orașul Predeal; Parc de agrement Valea Râșnoavei, orașul Predeal; Infrastructură agrement sportiv, orașul Râșnov; Dezvoltarea domeniului schiabil – modernizare bază olimpică, orașul Râșnov; Domeniu schiabil Valea Largă, municipiul Săcele; Realizarea unor pârtii de schi cu facilitățile aferente în zona Brebina, orașul Zărnești.


Distribuie articolul

You May Also Like