Ministrul Cercetării participă la deschiderea anului școlar. Demnitarul vizitează două școli din Galați care nu au toaletă în curte!

Distribuie articolul

A început școala. În județul Galați, aproximativ 90.000 de elevi, preșcolari și cadre didactice au o zi lungă. Pe parcursul zilei, în toate unitățile școlare sunt organizate festivitățile și încep cursurile. La ceremonii vine și ministrul Cercetării Lucian Georgescu. Fostul preşedinte al Senatului Universităţii Dunărea de Jos și-a anunțat participarea la ceremoniile de la Colegiul Național Vasile Alecsandri și de la Liceul Teoretic Emil Racoviţă.

Așadar, a început un nou an școlar dar problemele sunt vechi. Mii de elevi nu au manuale, numeroase catedre sunt acoperite de cadre didactice necalificate, se va învăța în schimburi din cauza spațiului insuficient iar părinții vor fi invitați să plătească pentru achiziționarea de materiale didactice. De asemenea, zeci de unități de învățământ din județul Galați nu au autorizație de securitate la incendiu. Este vorba despre aproximativ 10% din unitățile școlare din tot județul. În cifre, sunt 15 grădinițe, 14 școli și 3 licee neautorizate.

Tot în educație, probleme mari sunt în ceea ce privește autorizațiile sanitare. 76 de unități, cele mai multe din mediul rural, nu îndeplinesc toate condițiile impuse de autoritățile sanitare. Potrivit reprezentanților Inspectoratului școlar Județean sunt aceleaşi probleme înregistrate anul trecut. Școlile de la țară nu au apă curentă sau dacă au, aceasta nu corespunde din punct de vedere calitativ. De asemenea, 36 unități din județ au toaleta în curte. În orașul Galați, nu au autorizație sanitară grădiniţele de la parterul blocurilor, care au spațiu insuficient faţă de reglementările actuale.

În prima zi de școală este mobilizare mare. Unitățile școlare sunt atent supravegheate de polițiști și jandarmi. Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române, sute de poliţişti acționează suplimentar faţă de dispozitivul obișnuit, pentru „desfăşurarea în siguranţă a festivităţilor specifice deschiderii anului de învăţământ preuniversitar”. Este vorba despre agenți de la ordine publică, rutieră, prevenire şi de la alte structuri care sunt prezenţi în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din orașe și din mediul rural. Efectivele Inspectoratelor de Poliţie Galați sunt în teren pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, dar şi pentru fluidizarea traficului rutier, în special în preajma unităţilor de învăţământ. Acțiunile polițiștilor vor continua pe parcursul anului școlar. Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei iar numărul de telefon al polițistului de proximitate va fi afișat în zonele aglomerate.

 


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns