Zeci de instituții din orașul Galați se pregătesc de iarnă

Distribuie articolul

Numeroase instituții din municipiul Galați au în plină vară o problemă neașteptată: au nevoie de centrală termică deoarece sistemul public de termoficare a fost închis. Este o cheltuială neprevăzută care va fi suportată de la bugetul Primăriei sau al Consiliului Județean. Problema este că toate centralele termice și boilerele costă mult, în special în cazul muzeelor, teatrelor și școlilor care au sedii impunătoare.

Joi, 24 august, consilierii județeni gălățeni au aprobat șapte proiecte de hotărâre care au legătură cu subiectul în discuție. Ca urmare, vor fi montate sisteme de încălzire și producere ale apei calde la câteva dintre instituțiile subordonate Consiliului Județean. Este vorba despre Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Vizuală, Școala Gimnazială Specială Emil Gârleanu, Centrul Militar Județean, Protecția Civilă și două sedii ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Totul se va realiza în etape deoarece în unele cazuri încă nu s-au finalizat procedurile birocratice, au declarat recent reprezentanții CJ Galați

„Avem nevoie de centrale termice în 11 locuri. Suma este de 1.541.637 lei, cu TVA, fără Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță. În toate cazurile, s-a optat pentru încălzirea pe gaz, specialiștii au ales varianta centralelor termice pe gaz. Proiectele tehnice sunt gata, acum se face analiza documentației, la rectificarea bugetară se vor aloca bani și apoi vor demara lucrările”, a anunțat Biroul de Presă al CJ Galați.

Într-o situație asemănătoare se află numeroase instituții din Galați subordonate Primăriei. Doar pentru școli, municipalitatea pune la bătaie peste 20 milioane de lei. Autoritățile au impus o serie de condiții-ofertanţii trebuie să fie societăţi atestate ANRE şi să facă dovada că au furnizat/montat în ultimii trei ani produse similare-iar criteriul de atribuire a contractului este preţul cel mai scăzut. Firmele care câștigă contractele trebuie să ofere echipamentele și să le monteze în clădirile indicate de autorități.

Sistemul de termoficare din municipiul Galați a fost închis în luna mai. Decizia aparține Primăriei și Consiliului Local și a fost justificată prin pierderile uriașe pe care le provoca lunar această activitate. În lunile de vară, factura plătită de municipalitate depășea 3,5 milioane de lei, din care 3,2 milioane de lei reprezentau pierderi în rețea. În lunile de iarnă cheltuiala creștea amețitor și putea ajunge până la 18 milioane de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like