Zeci de angajatori gălățeni au fost sesizați de salariați, la ITM, că i-au lăsat de izbeliște în pandemie

Distribuie articolul

*Fără echipamente de protecție, fără norme adecvate situației, trimiși în șomaj tehnic sau chiar lăsați fără bani, pentru munca prestată

La ultima ședință a Comisiei de Dialog Social, de luna trecută, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galati a prezentat o sinteză a acțiunilor desfășurate de inspectorii de muncă in perioada pandemiei cu virusul SARS- COV2, în contextul obligațiilor care le revin.

O activitate importantă a reprezentat-o comunicarea permanentă cu partenerii sociali, astfel: au fost transmise către angajatori un număr de 631  notificări, din care, 621 în domeniul securității și sănătății în muncă și 10 în domeniul relațiilor de muncă. În toate notificările transmise s-a menționat necesitatea asigurării măsurilor și mijloacelor de protecție a angajaților în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS COV 2.

Unul dintre aspectele urmărite, în vederea aplicării prevederilor Hotărârii CJSU al Județului Galați nr.21/11.03.2020, a fost cel privind decalarea programului de lucru. Din totalul de 131 angajatori notificați, un număr de 27 a fost reprezentat de instituții publice cu peste 99 de angajați.

La momentul aplicării Decretului  privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, la capitolul IV se specifica: pe durata stării de urgență, are  loc  suspendarea  efectuării  controalelor la angajatori,  de către  Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu excepția controalelor dispuse de către Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a celor dispuse de Inspecția Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor CNSSU, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârșirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social și pentru cercetarea accidentelor de muncă.

Inspectorii de muncă au reacționat la sesizările din teritoriu. Astfel, aproape 80 de sesizări – petiții au fost înregistrate în perioada stării de urgență. Aspectele frecvent sesizate au fost: neacordarea salariului, muncă nedeclarată, șomaj tehnic, neeliberarea de adeverințe, nerespectarea normelor de sănătate și securitate în muncă, neacordarea echipamentului de protecție.

Pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârșirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social și pentru cercetarea accidentelor de muncă s-a dispus efectuarea unui număr de 97 de controale, din care 78 în domeniul relațiilor de muncă și 19 în domeniul securității și sănătății în muncă.


Distribuie articolul

You May Also Like